Jaapanlaste geniaalne nipp, kuidas kulud kontrolli alla saada

Liisbet Saue
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Esko Jämsä/ All Over Press Finland/ Vida Press

Kui tunned, et raha libiseb kergesti käest ja ka parima tahtmise juures ei tule säästmisest midagi välja, tuleb appi jaapanlaste säästmise meetod Kakeibo. Lihtsalt öeldes on tegemist koduse arveraamatuga, mis lubab koheselt panna kõrvale kuni 35 protsenti kuus.

Meetodi idee on panna kirja kõik oma kulud kategooriate järgi. Esimene kategooria on hädavajalik ja sinna kuuluvad näiteks toit, ravimid, transport, üür. Teine kategooria on valikuline, mis hõlmab peamiselt elustiilist tingitud kulutusi, näiteks väljas söömine, šoping,  take-away toit. Kolmandaks kategooriaks on kultuur ja meelelahutus, näiteks kino, teater, ajakirjad, raamatud, kontserdid. Neljas kategooria on lisakategooria, kuhu kuuluvad näiteks sünnipäevakingitused sõpradele, televiisori remont ja teised harvemini ette tulevad kulutused.

Iga kuu tuleb kirja panna ka vastused küsimustele «kui palju raha sul on?», «kui palju raha sooviksid säästa?», «kui palju raha tegelikult kulutad?» ja «kuidas saad seda muuta?». Kõigi oma kulude kirja panemine võib esialgu tunduda tüütu ja nõuab kindlasti harjumist, aga lõpuks näed selgelt, kuhu raha läheb ja saad teha paremaid valikuid. Mälu võib olla petlik, aga kirja pandud kulutused räägivad tõde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles