Intriig salatikausis

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Maasikad ja heeringad ühes kausis koos? Kõlab... isupeletavalt, eks ole. Ent uskuge või mitte, maasika-heeringa salatist võib saada teie aiapidude hitt.

Sellest ajast, kui Skandinaavia köögi usku turismiturundaja Mall Oja Sylvia Danielssoni mõne aasta eest ilmunud kokaraamatust «Vürtsid toidus» tilliga maasikaheeringate retsepti avastas, kostitab ta sellega oma sõpru suvel tihti. Ning kinnitab, et külalised on sellest alati vaimustuses ja kauss puhtaks tehtud.

Tõsi, Mall ristis koosluse maasika-heeringa salatiks. Peale selle on ta kõvasti improviseerinud ning algset retsepti oma käe ja maitse järgi kohendanud. Näiteks on tunduvalt tagasihoidlikum retseptis ette nähtud vürtsi- ja piprateradega, pannes neid meki ja mõistuse järgi. Ning et Mallel sibulaga suurt sõprust pole, on ta ka selle lisamata jätnud.

«Jaanilaupäeval julgesin suurele salatikogusele panna terve väikese punase sibula, ent siis maitsesin ja... ei olnud hea mõte. Nii et korjasin vaikselt välja,» kirjeldab ta viimatist salatitegu. Heeringast eelistab ta suitsumaitselist fileed, ainult et rohkest õlist peab selle enne puhtaks nõrutama.

«Igati mõnus suvesalat,» kinnitab Mall. Eriti sooja ilmaga, jaanipühadel ja heinaajal. Siis kui kohalikud maasikad juba saadaval. Salat kaunistaks külmlauda, sama hästi sobiks kaaslaseks värskele keedukartulile. Ning keegi ei keela salati komponentide ja maitsetega mängida täpselt nii, nagu endale parem tundub.

Kui igatsete suvisele aiapeole lõbusat seiklust ja intriigi, on salat maasikatest ja heeringatest igatahes omal kohal. Samuti ei tee paha sinna juurde väike pits külma viina. Ja muidugi, kogu mängu ilu tuleb hästi välja siis, kui pakute rooga klaaskausis.

Maasikaheeringad tilliga

1 purk (u 400 g) heeringafileed, nt Vici suitsumaitselist heeringat

1 kimp tilli

1 kimp murulauku

3 dl hapukoort

1 sl Dijoni sinepit

1 sl suhkrut

12 purustatud vürtsitera, võib ka vähem

15 purustatud musta pipra tera, võib ka vähem

pool hakitud punast sibulat

2 hakitud šalottsibulat

2 õhukesteks viiludeks lõigatud väikest toorest porgandit

1 l poolitatud maasikaid

Lõika heeringas väikesteks, umbes poole sentimeetri suurusteks tükkideks. Haki pool detsiliitrit tilli ja sama palju murulauku peeneks, ülejääk pane garneerimiseks kõrvale.

Sega hapukoor, sinep, suhkur, vürts ja must pipar. Kalla kooresegusse tükeldatud heeringas, hakitud sibul, viilutatud porgandid ja pooled poolitatud maasikatest. Lase öö läbi külmkapis seista. Kaunista enne lauale andmist tilli, murulaugu ja ülejäänud maasikatega.

NB! Mall Oja on Sylvia Danielssoni raamatust «Vürtsid toidus» avaldatud retseptist ära jätnud sibulad; vürtsi ja pipart lisanud vaid tsipake. Samuti on ta salatisse seganud suurema jagu maasikatest ja garneeringuks jätnud vaid mõned.

Ka külmas ei hoia ta salatit nii kaua nagu retseptis öeldud, vaid paneb lauale kohe – salat võivatki seistes liiga soolaseks minna, ent see sõltub heeringa soolasusest. Kui kasutate Vici suitsumaitselist heeringafileed, nõrutage see enne tükeldamist sõelal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles