Kalorivaene dieet parandab munaraku kvaliteeti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USA Massachusettsi keskhaigla uurijad tõestasid, et kilokalorite tarbimise piiramine täiskasvanud emastel hiirtel vähendab erinevaid meioosi häireid nagu liigsed või puuduvad kromosoomid, mis on sagedaseks mureks vananevate imetajate munarakkudes.

Töö eestvedaja Jonathan Tilly sõnul õnnestus neil loommudelil ennetada kõiki munaraku kvaliteedi vähenemise aspekte, mis on iseloomulikud vananevale naisele, vahendas teadus.err.ee.

Samuti õnnestus teadlastel tuvastada geen, millega manipuleerides jõuti samadele tulemustele – nii paranes munarakkude kvaliteet ka tavalise toitumisega vananevatel loomadel.

Uurijad loodavad, et kuigi enamus sellealasest tööst on tehtud hiirte ja teiste laboriloomade peal, näitavad viimaste aastate sarnased uurimistulemused ahvide peal, et järeldusi võiks üldistada ka inimestele.

Tilly sõnab, et kui nad leiavad ohutu viisi, kuidas tekitada sarnane olukord inimesel, võivad uurimistöö tulemused suurendada naiste rasestumistõenäosust ja vähendada munarakkude kvaliteedi langust naise vananedes – nii õnnestuks vähendada või isegi täielikult ära hoida Downi sündroomi ja teiste kromosoomhaiguste esinemise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles