«Minu imelise elu» Iris: araablaste arvates pole kodu puhas, kui seal alkoholi leidub

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Minu imelise elu» Iris
«Minu imelise elu» Iris Foto: Kanal 11

Nii palju, kui on erinevaid inimesi ja kultuure, on ka suhtumisi alkoholi. Alkoholi armastatakse ja vihatakse samaaegselt, sest selle vägijoogi hävitav mõju pole ilmselt kellelegi teadmata.Tõsielulise saatesarja «Minu imeline elu» tänases osas rääkis eesti päritolu Iris oma elust Araabiamaal ja minimaalsest alkoholitarbimisest.

Kaunis eestlanna Iris (32) on juba kümmekond aastat ühe araabia ärimehega abielus olnud. Irise sõnul on tal seetõttu kaks kodu: üks Eestis ja teine Bahreinis. Bahreinis elades tuleb tal loomulikult selle maa kombeid ja tavasid austada. Kuna Irise mees kommete kohaselt tilkagi alkoholi ei tarbi, tuli ka naisel sellest harjumusest vabaneda.

Kui Läänemaailmas oleks üks pidulik üritus ilma šampanjata mõeldamatu, siis Bahreinis pakutakse sel juhul pokaalides mahla. Irise sõnul võib olla ka erandeid, aga siis polevat tegu ametliku üritusega. Üldiselt on alkohol Bahreinis tabu, kuid leidub ka neid, kes alkoholi koduseine vahel pruugivad. «Keegi ei uhkusta, et oi, mul on täna paha olla, sest eile sai kõvasti pidutsetud. Sellest ei räägita üldse,» märkis Iris.

Samas tõdes kaunitar, et ka tema joob mõnikord veini.«Bahreinis saab veini kas salaalkoholi poodidest või kusagilt restoranist kaasa osta. Kodus otsest baarikappi küll ei ole. Kui külalised tulevad, võtavad nad tavaliselt ise veini kaasa, kui juua soovivad,» jutustas Iris.

«Nende uskumuste järgi pole kodu puhas, kui seal alkoholi leidub. Kui minu ämm teaks, et mul oleks kodus alkoholipudel, ei tuleks ta mulle kunagi külla,» selgitas naine araablaste alkoholivaenulikkuse tagamaid.

Mehe austamise märgiks Iris Bahreinis elades väljas pidutsemas ei käi, kuigi võimalusi selleks on.
Naisel on palju sõbrannasid ka Dubais, kus ööklubidest juba puudust ei tule. «Ööklubil ja ööklubil on vahe. Kui on tegu ikka ebakvaliteetse klubiga, siis ega sinna ei kipu ka. Üldiselt pole mul üldse väljaspidutsemise soovi.»

Araabiamaades ringi rännanud Irise sõnul on paljudele araablastele alkohol mekkima hakanud. Näiteks beduiinide hulgas juuakse palju viskit ja õhtuhämaruses haaratakse tihti pudeli järele. «Nagu piiblis öeldakse, et alkohol on tarkade inimeste jook. Beduiinid joovadki seda, et oleks soojem, mitte teatud staadiumi saavutamiseks,» lisas kaunis brünett.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles