Lapse löömine muudab ta käitumise hullemaks

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Laste löömine vähendab nende emotsionaalset intelligentsust ja muudab nende käitumise isegi halvemaks, väidetakse Ameerika ja Kanada teadlaste uuringus.

Lapsed, keda kehaliselt karistatakse, võivad küll reeglitele lühiajaliselt kuuletuda, et neid rohkem ei löödaks, kuid pikemas perspektiivis nende enesekontroll väheneb ja käitumine halveneb, sest väheneb tõenäosus, et nad reeglid ka sisemiselt omaks võtaksid, vahendab ajakiri Naised.

Uurijad jälgsid 63 viie- ja kuueaastast last kahest Lääne-Aafrika erakoolist. Ühes koolis sai laps reeglite rikkumise eest laksu, teises koolis üleannetuste eest füüsilist karistust ei järgnenud - selle asemel tehti märkus, hoiatus või paluti lapsel aeg maha võtta.

Lastel paluti uuringu raames täita hulk teste ja ülesandeid, et hinnata nende sooritusvõimet, ning selgus, et kui nooremate laste testitulemused olid mõlemas koolis sarnased, siis vanemate laste puhul tõi eksimuste eest löömine kaasa kehvemad testitulemused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles