Rasestumisvastased pillid mõjutavad mälu

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hormonaalsed rasestumisvastased vahendid võivad muuta tundeelamuste ja detailide mäletamist.
 

Meeste ja naiste emotsioonimälu on erinev. Tundmusi talletavad ajuosad, näiteks mandeltuum töötavad eri sugudel pisut erinevalt, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Kuna hormonaalsed rasestumisvastased vahendid mõjutavad suguhormoonide taset, peaksid need muutma ka mälu. Just sellest lähtus California ülikooli uurija Shawn Nielsen.

Ta palus naissoost vabatahtlikel vaadata pildiridasid, mis jutustasid vastavalt emotsioonirohket või siis neutraalsema sisuga lugu.

Pool katsealustest kasutas rasestumisvastaseid tablette ning pool mitte.
Loo jälgimise ajal talletas Nielsen katsealuste pupillide liigutused, et teha kindlaks, ega nende tähelepanu hajunud pole. Nädal hiljem palus uurija katseisikutel üles kirjutada, mida nad loost mäletasid. Kõigil naistel oli paremini meeles emotsionaalne lugu.

Rasestumisvastaseid tablette kasutavad naised mäletasid paremini süžeed. Need, kes pille ei tarvitanud, mäletasid rohkem pisidetaile.

«Hormoontabletid mõjutavad seda, mis tüüpi infot naised mäletavad. See ei tähenda tingimata, et pillide tõttu oleks mälu häiritud ning hakkaks igapäevast elu segama,» ütles Nielsen.

Tema sõnul peaksid mälu uurivad teadlased siiski edaspidi arvesse võtma, kui nende naissoost katseisikud rasestumisvastaseid vahendeid tarvitavad, kuna see võib uuringute tulemusi mõjutada.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles