Margus Punab: paralleelsuhetega kaasnevad pea alati suguteede põletikud

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tartu ülikooli kliinikumi meestekliiniku arst Margus Punab rääkis ajakirja Tervis Pluss augustinumbris, et sugutrakti põletike üheks oluliseks ohuteguriks on paralleelsuhted.

«Kui on mitu partnerit ja preservatiivi ei kasutata, siis peaaegu alati kaasnevad sellega põletikuprobleemid. Igal inimesel on unikaalne mikroobide kooslus, pikemaajalise partnersuhte korral kohanetakse mikroobidega, aga kui lisandub kolmas osapool, siis läheb tasakaal paigast ära,» selgitas Punab.

Üldiselt on tohtri sõnul umbes 80-90 protsenti meestekliinikus diagnoositud eesnaha- ja peenisepeapõletikest tingitud partneri tupepõletikest ning ülejäänud juhtudel on põhjustajaks genitaalherpes või papilloomiviirus.

Kui naisel on tupepõletik, siis eesnahapõletiku nähud tekivad pärast seksi peaaegu kõigil meestel, kuid kui esimeste kontaktide puhul taanduvad sümptomid iseenesest mõne päeva jooksul, siis naise probleemide ja seksuaalelu jätkudes kujuneb varem või hiljem välja krooniline põletik.

«Ma näen vastuvõtul väga palju eesnaha kroonilise põletiku nähtudega mehi: enam suurt ärritust ei tunta, aga nahk hakkab peenisepeal muutuma valkjamaks ja tihedamaks,» rääkis Punab.

Kui naisel tekib tupepõletik, emakakaelapõletik või ka põiepõletik pärast kaitsevahendita seksuaalvahekorda, siis on see arsti sõnul peaaegu alati seotud mehe (kroonilise) põletikuga. «Jutud spermaallergiast on petujutt, enamasti on seal taga ikka mehe sugutrakti põletik või lihtsalt mikroobse koosluse tasakaalunihe.»

Kui mingi põletik on juba välja kujunenud, on Punabi sõnul väga raske öelda, kellest see alguse sai - tulemusliku ravi jaoks tuleb aga igal juhul tegelda üheaegselt nii mehe kui naisega.

Sugutrakti põletikud soodustavad viljatust ja raseduse varajast katkemist, meestel on eesnäärmepõletik lisaks ka suur eesnäärmevähi ja südame-veresoonkonnahaiguste riskitegur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles