Perega telkima: milline varustus kaasa võtta?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Monkeybusiness Images / Panthermedia / Scanpix

Perega puhkuseplaane tehes ja soodsaid lahendusi otsides kerkib tavaliselt küsimus – kas minna perega telkima? Ühel kaalukausil on soodne võimalus endale meelepärasesse looduskaunisse kohta lühemaks või pikemaks peatuma jääda, teisel aga terendavad külma- ja vihmaoht, ruumikitsikus, sääsed ning teadmatus, mis täpselt ees ootab.

Hansaposti veebikaubamaja tootejuht Kadri Paide annab nõuandeid, kuidas peaks telkimisega puhkuseks ette valmistuma nii, et see kujuneks meeldejäävaks positiivses võtmes.

Telk

Lastega reisides peab olema telk ruumikas ja mugav. Kui varasemalt on soetatud ekstreemsetes oludes kasutamiseks mõeldud väike profitelk, siis see perepuhkuseks ei sobi. Kõigi mugavuse huvides võiks valida neljaliikmelisele perele viiekohalise telgi ja viieliikmelisele perele kuuekohalise telgi, et kõigil oleks ruumi ega tekiks «silgud pütis» tunnet. 

Eestis ja põhjamaades reisimisel on tähtis, et telgil on sääsevõrkudega ventilatsiooniavad, mis takistavad nii kondensvee tekkimist kui sääskede ja kärbeste pealetungi. Ka vihmaks tuleb iga kell valmis olla – telgi veekindlust näitab märgistus, mida väljendatakse millileetrites. Alla 1500 millimeetrise märgistusega telk mõnusaks puhkuseveetmiseks Eestis ei sobi, pigem võiks jääda vastav number 1500-2000 vahele, et telk peaks kinni väiksema vihmasabina. Kui telk peab kaitsma selles ööbivaid inimesi ka paduvihmas, tuleb valida 3000 millimeetrise veekindlusega telk. Ka kinnitusvahenditele ja konstruktsioonile tasub tähelepanu pöörata, et telk tuulega õhku ei tõuseks ega vesi nurkadest sisse imbuks. Parema veekindluse huvides võiks telgi väliskihi ja sisekihi õmblused olla teibitud.

Selleks, et sama telgiga ka järgmisel ja ülejärgmisel suvel puhkusele sõita, peab telgi pärast reisi põhjalikult ära puhastama ja kuivatama. Telgi eluiga on pikk vaid eeskujuliku hoolduse korral. Telgi kuivatamiseks tuleks leida võimalikult tuuline ja samas varjuline koht, sest päikese käes kuivatamine vähendab telgi veekindlust ja tugevust.

Magamiskott

Telgi kõrval teine tähtis tegur on magamiskott – selline, milles ei hakka külm ega palav ja mis hingab ega aja higistama. Kui üldiselt eelistatakse tekstiilide puhul looduslikke materjale kunstmaterjalidele, siis magamiskoti puhul pole looduslik tavaliselt parim valik. Sünteetilise täidisega magamiskott imab vähem niiskust ning on kergemini kuivatatav ja puhastatav. Osad magamiskotid käivad ka tekiks lahti, mis on paljude inimeste jaoks oluline mugavusargument. Kel uni vaid värskelt lõhnavate linade vahel tuleb, peaks soetama kotti ka spetsiaalse magamiskoti lina, aga otseselt vajalik see pole.

Lisaks materjalile võiks kotti ostes uurida, milline on soovituslik mugavustemperatuuride vahemik ehk millise temperatuuri juures tagab magamiskott hea une. Ekstreemselt külma ilma jaoks mõeldud magamiskott suviseks perepuhkuseks ei sobi, selliseid magamiskotte, mis oleks võrdselt head kõigil temperatuuridel, pole paraku olemas.

Nii nagu telgi puhul, tuleb ka magamiskoti eest pärast reisi hoolt kanda – pesumasinas puhtaks pesta ja korralikult tuule käes kuivatada.

Madrats

Telgi põrandal ilma aluseta magada ei saa, vaja on midagi nii pehmenduseks kui soojenduseks. Siinkohal on valida mitme variandi vahel – täispuhutav õhkmadrats, matkamatt või isetäituv madrats. Kõigil neist on omad plussid ja miinused, mida tasub teada. Õhkmadrats on reeglina kõige kõrgem, mis on oluline näiteks öökülma puhul – mida kõrgemal oled, seda parem. Õhkmadratsi saab täis pumbata vastavalt enda maitsele – osadele meeldib tugevalt täispumbatud madrats, teistele pooltühi. Miinuspoolele võib märkida tüütu täispumpamisprotsessi (aga lastele see tihtilugu just meeldib) ja selle, et madrats koos pumbaga võtab võrdlemisi palju ruumi ja selle hilisem tühjakssaamine ja kokkupakkimine nõuab aega. Samuti ei ole mitmekesi ühel õhkmadratsil just kõige mugavam magada. Matkamatt on seevastu lihtsalt lahti- ja kinnirullitav, aga paljude inimeste hinnangul siiski magamiseks liiga kõva. Lastega reisile minnes seda varianti pigem ei soovita. Küll sobib hästi isetäituv madrats, mis täitub ilma kõrvalise abi ja pumbata. Selle hilisem kokkurullimine on võrreldav magamiskoti kokkupakkimisega.

Padi

Telgis magades läheb tarvis ka patja. Leidub inimesi, kes võtavad selle oma magamistoast kaasa, sest ei oska ilma harjumuspärase peaaluseta magada, aga üldiselt seda pigem ei soovitaks, sest paratamatult võib padi saada matkal niiskust ja minna mustaks. Kui vähegi sobib, võiks eelistada täispuhutavat patja või kokkupressitavat poorset patja, mille saab väikeseks kokku rullida.

Matkaköök

Metsas läheb õhtuti ikka kõht tühjaks, samuti on hea isu hommikuti pärast pikka und looduses. RMK pakub mõnusaid matkaplatse koos grillimiskohtadega, aga enamikes teistes riikides selliseid tasuta ööbimiskohti ei leidu. Samuti võib juhtuda, et eelnevalt väljavalitud ideaalne puhkekoht on juba kellegi poolt hõivatud. Seega võiks autoga reisile minnes olla kaasas ka oma «köök», milles peaks leiduma külmkapp ja midagi, millel süüa valmistada. Kui tegu on üheöise väljasõiduga, siis võib autokülmikut asendada ka termoskast või -kott, mille saab külmana hoida spetsiaalsete külmaelementidega või kasvõi jäätunud veepudelitega. Pikema reisi puhuks on tarvis külmikut, mida saab autolaadijaga jahutada.

Toidu valmistamiseks vajaliku küttekeha võiks valida lähtuvalt maitsest – kas õhtuks eelistatakse sooja suppi või grillitud liha ja kas hommikuks piisab kuumast veest kohvi tarbeks või peaks saama ka praetud muna ja peekonit. Eelnevast lähtuvalt võib olla matkakomplektis kas priimus, matkapliit või hoopis väike grill. Isegi suured autod pole kummist, seega päris kõike kaasa kuhjata pole mõtet, seega võiks menüü eelnevalt läbi mõelda. Lisaks tuleks matkale kaasa valida sellised nõud ja toiduvalmistamise vahendid, mida on lihtne pesta, mis ei võta palju ruumi ega lähe lihtsalt katki. Unustada ei maksa ka tikke või teisi tuleläitjaid. 

Matkatoolid

Osades telkimispaikades on õuemööbel ja istepingid olemas, aga lootma sellele jääda ei tasu. Autosse võiks pakkida kokkukäivad matkatoolid või õhuga isetäituvad lebokotid, et kogu perel oleks mugav loodust nautida. Osades matkamööblikomplektides on olemas ka kokkukäiv söögilaud, aga selle asenduseks sobib ka niiskuskindla põhjaga piknikutekk.

Putukatõrje

Loodusesse minnes tuleb putukate olemasoluga alati arvestada. Parim sääsetõrje on pikk mitmekihiline riietus, aga sääski, parmusid ja puuke saab tõrjuda ka tõrjevahenditega, mille efektiivsus on tavaliselt kuni 8 tundi ja tööpõhimõtteks putuka eest inimese lõhna varjamine. Lastega reisides võiks eelistada loodusliku koostisega sääsepeletajaid, näiteks teepuuõli, nelgiõli ja lavendlit. Kui kaasa on võetud efektiivsemad kemikaalid, siis tuleb hoolitseda, et need poleks lastele kättesaadavas kohas, samuti tuleb kõiki aerosoole hoida eemal tulest ja kuumusest. Keemilisi sääsetõrjevahendeid võib endale peale piserdada vaid õues (mitte telgis või autos), eriti ettevaatlikud peavad olema allergikud ja astmaatikud.

Valgustus

Ööd on valged koduaknast vaadates, aga metsas telgis see enam nii ei tundu. Telgiga reisile minnes võiks hoolitseda selle eest, et kaasas on vähemalt kaks töökorras taskulampi ja tagavaraks patareid.

Reisiapteek

Suvepuhkusel võiks olla minimaalselt kaasas kogu perele sobilik päevituskreem kõrge faktoriga, samuti midagi külma ja jahutavat, näiteks aaloe või teepuuõliga geel. Igasugu marrastuste ja väiksemate vigastuste jaoks paki kaasa desinfitseerimisvahend ning plaastrid ja jäägeel. Vastavalt vajadusele võiks olla kaasas ka valuvaigistid, midagi kõhumurede leevendamiseks ja allergiliste reaktsioonide alandamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles