Seksuoloog: meeste seksuaalsuse langus algab tunduvalt varem kui naistel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vanadus ei lähe kellestki mööda, ometigi kuuleb siit-sealt teinekord meesterahvastest, kes kõrgest east hoolimata täiel rinnal intiimelu naudivad, samas kui naiste seksuaalsusele tõmbab menopaus justkui kriipsu peale. Tegelikkuses on aga mehed need, kelle võimekus linade vahel varem langema hakkab, rääkis psühhiaater-seksuoloog Helgi Toomsalu.

Kas siis armukese, noorema naise või äärmisel juhul lausa prostituudi abil oma teist noorust elavad vanahärrad ei jahmata ilmselt enam paljusid. Samas ei tähenda see, nagu oleks aktiivne suguelu eakate meeste seas tavaline. «Risti vastupidi, mehe seksuaalsuse langus algab tunduvalt varem kui naisel – ütleme, et enne 30ndaid,» märkis Toomsalu.

Tahtmata üldistada, rõhutas ta, et sugutung- ja võime olenevad eelkõige siiski looduse poolt antud potentsiaalist. «See on nagu söögiisuga – üks inimene tahab rohkem või sagedamini süüa, teine sööb harvem ja korraga rohkem või siis hoopistükkis vähem. Sama on seksuaalsusega nii naise kui mehe puhul – see on isikuti erinev.»

Keskealiste ja vanemate meeste sugukihu võib olla hääbunud või kadunud, ent on eakaid härrasid, kes otsivad intiimsuhteid – sageli aga eelkõige tunde, mitte rahulduse ajel, tõdes psühhiaater. «Seksuaalelu tahetakse juba sellepärast, et kogeda lähedust, sest muidu võiks ju raamat või ajakiri põlvedel istuda ja ennast rahuldada.»

Kui naiste jaoks on esmane suhete emotsionaalne külg – partneri hellused, puudutused, ühised vestlused, siis meestele on tähtsam füüsiline side, nentis seksuoloog. «Ükskõik, kui hooliv on naine tema kõrval, kuidas ta ka armastust ei väljendaks, olgu või viis korda päevas sooja söögiga, mees saab lähedust tunda läbi seksuaalsuhte.»

Mehed on seksuaalsem sugu

Erinevad emotsionaalsed ja füüsilised vajadused on Toomsalu sõnul loomulikud. «Loodus on mehed juba nii kokku pannud, et nende asi on emaste järgi vaadata, tähele panna kõike, mis on viljastumisvõimeline ja püsida nii kaua aktiivsed, kui nad vähegi suudavad.»

Ta rääkis, et naised ei saagi kunagi seksuaalselt nii aktiivsed olla kui mehed, kuna mõlema soo esindajate seksuaalkihu määravad ühed ja samad meessuguhormoonid, ainult et naise organism toodab neid märksa väiksemas koguses.

Et libiidot naissuguhormoonid niivõrd ei mõjuta, siis ei pruugi samas ka menopaus naise iha pärssida. Küll aga kaob koos sellega viljastumisvõime ning evolutsiooniline tung järglaseid saada. Nii lasevad naised kiiremini lahti mõttest, et nende ellu peab tingimata kuuluma seksuaalsus.

«Siit tuleneb ka see, et naine lepib väga lihtsalt ja meeleldi ka mehega, kellel pole enam võimekust seksuaalelu üldse elada – ja naine ei kurda,» tõdes seksuoloog. Samas on tal kogemusi ka vastupidiste juhtumitega - osa naisi muutuvad pärast menopausi hoopis seksuaalselt aktiivsemaks.

Põhjus on sageli väiksemas kohustustekoormas pensionieas. Paljud aga, kes on mehega 40 või rohkem aastat koos elanud ja seejärel abikaasa kaotanud, leiavad uue partneri ning avastavad, et kogevad esmakordselt elus seksuaalset rahuldust, rääkis Toomsalu.

Intiimelu nautivatest eakatest meestest kuuleme tema hinnagul vaid seepärast rohkem, et nemad käivad preparaadil – Viagral – järel. «Tegelikult ei ole meil võrdlusmaterjali - ei saa öelda, et naised ei ole kõrges eas seksuaalsed,» tähendas psühhiaater.

Vaimsed vajadused muutuvad

Vanusega ei pruugi intiimelu tingitama küll kaduda, kuid selle tähtsus tõenäoliselt väheneb, kuna paratamatult mõjutavad seksuaalsust inimeste vaimsed ja psüühiliselt vajadused, mis ajaga teisenevad.

«Kui mingisugustel aegadel tundub meile, et elu ilma ööklubideta on täiesti käsitamatu, siis mingisugusel ajahetkel hakkab tunduma, et lihtsalt ei viitsi ja miks ma peaksin kõrvulukustava muusika sees trampima,» tõi Toomsalu värvika näite.

Niisamuti võidakse avastada seksist huvipakkuvamat. «Kui mingis vanuses on meie romantiline potentsiaal tunduvalt suurem, me oleme vaimustunud ja otsime kõikvõimalikke värvinguid elus, siis küpsemas eas on juba nii mõndagi kogetud ja sa huvitud natuke teisematest asjadest.»

See aga ei tähenda, et vanemad inimesed intiimelu jätma peaksid, rõhutas psühhiaater. «Külluses on vanapaare, kes naudivad oma seksuaalelu, aga kahtlemata ei ole see võrreldav sellega, mida kogetakse nooruses.» Nimelt juhtis ta tähelepanu, et ajaga väheneb kas või naha tundlikkus ja muutuvad teisedki aistingud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles