8 kasulikku nippi, kuidas pesupesemisel äädikat kasutada

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Scanpix

Mitmekülgset valget äädikat saab väga edukalt kasutada ka pesu pesemiseks. Äädikas teeb kanga värvid erksamaks, hävitab paha lõhna ja rasked plekid.

Äädikas on soodne ja väga turvaline puhastusvahend. Võid seda julgelt kasutada ka beebiriiete pesemisel. Hunker loetleb erinevaid võimalusi, kuidas sellest maksimumi võtta.

Värvid erksamaks

Lisa masinatäiele pesule enne pesumasina käivitamist 120 ml äädikat. Äädikas toetab puhastusaine mõju, teeb selle tõhusamaks ning kaitseb samal ajal kanga värve hääbumise eest. Kuna äädikas on happeline, aitab see kanga küljest vanad pesuaine jäägid ja värve tuhmistavad ained maha loputada.

Kangapehmendaja

Asenda kallis kangapehmendaja tavalise destilleeritud valge äädikaga, mis on naturaalne ja pehmendab pesu ilma kangasse jääke jätmata. Vala 120 ml äädikat masinasse viimaseks loputustsükliks.

Staatiline elekter ja koduloomade karvad

Talvisel ajal aitab äädikaga pesu loputamine kanga staatilist elektrit vähendada. Samuti aitab see ennetada karvakeste kleepumist riiete külge. Vala 120 ml äädikat masinasse viimaseks loputustsükliks.

Puhasta riided pesuvahendi jääkidest

Vahel on pesul märgata pesupulbrist tekkinud laike, mis näitab, et loputamisel ei ole õnnestunud pesu päris puhtaks saada. Pikapeale koguneb kangakiudude vahele üha rohkem jääke, mis kangast kulutavad ja teevad värvid tuhmiks. Lisaks ärritavad pesupulbri jäägid õrna nahka. Jääkide eemaldamiseks lisa loputuseks masinasse 240 ml valget äädikat.

Valgenda

Valgelt pesult saab äädikaga hästi maha kollakad ja luitunud plekid. Vala 120 ml äädikat masinasse viimaseks loputustsükliks.

Eemalda plekke

Vala äädikat pihustiga pudelisse ja jäta see vannituppa. Teine kord on hea seda pihustada näiteks kohvi-, veini-, limonaadi-, šokolaadi- ja moosiplekkidele. Äädikat võid muretult kasutada puuvillal ja polüestril. Kanna äädikas plekile, lase 10 minutit toimida ja hõõru õrnalt harjaga. Seejärel pese nagu tavaliselt.

Eemalda paha lõhna

Äädikas saab suurepäraselt lahti kummalistest haisudest, ka lõkkevingust ja kopituslõhnast. Samuti tuleb äädikas appi, kui pesu on jäänud märjalt seisma ja see tuleb haisust vabanemiseks uuesti läbi pesta. Selleks lisa loputussahtlisse 240 ml valget äädikat. Kui riietel on tugev lõkkelõhn külge jäänud, riputa riided kuuma vee vanni kohale ja lase äädikal lõhn ära võtta. Vette võid valada 500-600 ml äädikat.

Puhasta pesumasinat

Pesupulbrijäägid ja katlakivi rikuvad pesumasinat, sest kogunevad trumli, dosaatorite ja voolikute seintele. Masina puhastamiseks pane pesumasin tühjalt käima ja pesuvahendi asemel vala dosaatorisse umbes 250 ml äädikat. Tee seda korra kuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles