Tee oma kehale head! 7 asja, mida süüa kuuma ilmaga

Liisbet Saue
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mykola Lunov / Panthermedia / Scanpix

Väljas on saabunud tõeline suvi ja kuigi me ei saa nuriseda päikesepaiste puudumise üle, võib selline kuum temperatuur kehale ka kurnavalt mõjuda. Lisaks piisavale vee joomisele tuleks sellise ilmaga üle vaadata ka oma toitumisharjumused.

Toitumisspetsialist Lovisa Nilsson annab portaalis Home nõu, millised seitse toiduainet võiks sellises suvekuumuses oma toidulauale lisada.

Maasikad

Suvekuudel on soovitatav süüa palju C-vitamiini sisaldavaid marju ja puuvilju, nagu näiteks maasikaid, murakaid ja kiivit. C-vitamiin töötab nagu looduslik päikesekaitse ja aitab ennetada ärapõlemist. 100 grammi maasikaid ja 1,5 kiivit katavad inimese päevase C-vitamiini vajaduse.

Värske kurk

Kurk koosneb peamiselt veest, mis aitab nahal niiskustaset säilitada. Kurk on ka hea kollageeni allikas, mis aitab meie naha siledana hoida.

Tomatid

Tomatid sisaldavad palju antioksüdante, mis aitavad nahka kaitsta UV-kiirte eest. Tomatites leiduvad C-vitamiin ja lükopeen aitavad nahal säilitada niiskust ja võidelda vabade radikaalide vastu, mis põhjustavad naha vananemist. Värsketest tomatitest veel suurema lükopeeni sisaldusega on küpsetatud tomatid. Lükopeen on pigment, mis annab tomatitele punase värvuse ja aitab hoolitseda südame tervise eest ning ennetada diabeeti.

Arbuus

Sarnaselt tomatitele on ka arbuus heaks antioksüdantide allikaks, kaitstes niimoodi keha UV-kiirguse kahjuliku mõju eest. Kuna arbuus sisaldab ka palju vett, on hea seda kuumadel suvepäevadel süüa kolm kuni neli viilu päevas, et jääda hüdreerituks. Ometi ei maksa arbuusiga liialdada, sest lisaks veele, sisaldab arbuus ka palju suhkrut.

Roheline salat

Rohelised salatilehed sisaldavad palju A-vitamiini, pakuvad kaitset UV-kiirguse eest ja aitavad vähendada naha ärritust ja kuivust. Rohelisi salatilehti tuleks süüa vähemalt kaks korda päevas. Salati valmistamisel on üks parimaid rohelisi komponente spinat, mille söömine tugevdab immuunsüsteemi.

Porgandid

Porgandid sisaldavad palju beetakaroteeni, millest keha sünteesib A-vitamiini, mis omakorda aitab vähendada päikesepõletuse riski. A-vitamiini rohked on näiteks ka naturaalne jogurt, tuunikala, munad, mango, lehtkapsas, aprikoos, spinat ja nõgesed.

Granaatõun

Granaatõun on rikas oma antioksüdantide ja ellaaghappe sisalduse poolest, mis on tuntud oma põletikuvastase toime poolest ja mis toetab keha loomulikku kaitsevõimet, vähendades UVA ja UVB-kiirte kahjulikku mõju. Granaatõuna võiks süüa mitu korda nädalas, lisades näiteks värskeid seemneid salatile või juues värsket granaatõuna mahla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles