Kolm supertoitu, mis kaitsevad su hambaid

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seller.
Seller. Foto: Arne Trautmann / PantherMedia / Scanpix

Iga lapski teab, et komm ja mahl teevad hambad katki. Õnneks on ka selliseid toitusid, mis mõjuvad hammastele väga hästi ja kaitsevad neid kahjustuste eest.

Hoolitse oma igemete eest süües paprikat

Hambad saavad küll rohkem tähelepanu, kuid igemed vajavad samuti hoolt, kirjutab RedBook. Punases paprikas on palju C-vitamiini, mida on hädasti vaja kollageeni tootmiseks. Tänu kollageenile püsivad igemed tihkelt hammaste ümber ja hoiavad oma kuju. Uuringud on näidanud, et C-vitamiini vaegus on seotud igemehaigustega, mis põhjustavad halba hingeõhku ja igemete taandumist. Igemete tervise nimel tasub süüa ka brokolit, kiivit, apelsini ja virsikuid.

Hambakattu eemalda selleriga

Iga söögikorra vahel ei ole vaja hambaid pesta, kuigi suhu jäänud toidujäägid ei mõju hammastele hästi. Hammaste puhastamiseks võid süüa sellerit, mis tänu oma kiulisele tekstuurile aitab eemaldada nii toidujääke kui kollakat hambakattu. Selleri krõmpsutamine aitab toota rohkelt sülge, mis omakorda suu puhtaks ja hambad tugevamaks teeb. Naturaalsed hambapuhastajad on ka õun, porgand, kurk ja redis.

Kaitse hambavaapa Cheddari juustuga

Cheddari juust on väga hea kaltsiumi, fosfori ja kaseiini allikas, mistõttu aitab see hambavaapa kaitsta ning neutraliseerida söömisest ja joomisest põhjustatud happesust. Happelisuse vähendamine aitab ennetada hambaaukude tekkimist ja hambavaaba erosiooni, mis teeb hambad tundlikuks. Hambavaapa aitavad kaitsta ka mandlid, lehmapiim, tofu ja jogurt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles