Kristjan Peäske: mul on väga äge naine

Kristina Herodes
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Meeli Küttim

Varahommikune Leib Resto ja Aed lõhnab värske rohu järele, murul tantsivad kuldsed päikeselaigud ja olgugi oleme kesklinnas, meenutab meeleolu maamõisa idülli. Ja seal on ka Kristjan Peäske (29), restorani hing ja üks omanikest – päikeselises meeleolus niidab ta muru nagu oma koduaias, kirjutab Kaubamaja ajakiri Hooaeg.

«Ma tunnen ennast siin väga koduselt,» sõnab ta hoogsalt. «Tunnistan ausalt – hea ja vaba tunne on teha südamega tööd oma restoranis ja ma olen hästi rõõmus, et külalised meie juurde tulla tahavad.» Koha ainulaadsest atmosfäärist ja kodusest olemisest on aru saanud paljud teisedki, sest igal õhtul on Leib viimase kui lauani elunautijaid täis.

Kristjani avatud olek ja tuline temperament on meie laiuskraadil harv nähtus. Ise väidab ta sellegipoolest, et tegu on puhastverd eestlasega. «Meie restorani nimigi tuli sellest, et tahtsime teha ägedat Eesti kohta, kus oleks kõik kohalik, värske ja päris. Eestlase jaoks pole must leib lihtsalt toit, see on sümbol, mis peegeldab meie jaoks kõike seda, mida on eestluses head! Headus ja lihtsus – naturaalne soojus, seda soovime meie siin ka oma külalistele edasi anda,» seletab ta põlevate silmadega ja on elavaks tõestuseks, et kirglik tegutsemine teeb võimatu võimalikuks.

Leib sai kiirelt küpseks

Endises Šoti klubi aias toiduelamusi pakkuv Leib sündis ühe restorani kohta tulise hooga. «Ma teadsin tegelikult juba ammu, et see koht on varjatud aare Tallinna vanalinnas. Meie jaoks on see pealegi tähenduslik koht – kui ma oma praeguse naisega kurameerima hakkasin, oli see esimesi kohti, kuhu me tulime.»

Elu keeras aga nii, et Kristjanile pakuti võimalust kohale uus elu sisse puhuda, nad võitsid konkursi ja töö läks lahti. «Meil oli nooruse uljust, ei lugenud isegi see, et inimesed siin ei käinud, ma tean, et kui asju ausalt ja õigesti teha, leiavad külalised tee sinu juurde.»

Vapustav peakokk on mõistagi iga toidukoha süda. «Tahtsin leida endale väga hea peakoka, kel silmad põlevad samamoodi nagu mul endal ja kes tahaks olla minu partner, mitte palgatööline. Janno oli mulle juba varem silma jäänud inimesena, kes lihtsate vahenditega oskab imehead toitu teha. Samuti on meil suhtumises palju ühist – hooajaline, värske, kohalik, ehtne asi meeldib meile mõlemale.»

Kristjan ja Janno on mõlemad rahul, et nende teineteist täiendavad oskused ja iseloomuomadused nii hästi sobivad. «Mina olen väga elav ja suur suhtleja, Janno on seevastu rahulik eesti mees. Ta võtab mul vahepeal tuure maha ja mina siis jälle sütitan, kui vaja, tuld juurde.»

Restoranis pidi kõik valmis saama napi ühe kuu jooksul. «See maikuu oli üks põnevamaid, aga ka üks pingelisemaid kuid mu elus,» naerab Kristjan. «Kõike tuli teha – remontida, organiseerida, valida ja koolitada personal.»

Koolitusse suhtub Kristjan väga tõsiselt ja pühendab inimeste arendamisele alati aega. «Ma usun, et 99 protsenti inimesi tahaks ju päeva lõpuks kuulda, et nad on tublid olnud! Kui inimesele õpetada, kuidas oma tööd hästi teha, siis tunneb ta sellest ise ka palju rohkem rõõmu.»

Kristjan on tänase Leiva-pere üle õnnelik: «Mulle meeldib, et inimesed meie majas tunnevad uhkust selle üle, kus nad töötavad. Annan endast parima, et meie töökeskkond oleks nii äge ja atmosfäär nii hea, et inimesed tahaksid siin olla ja oma tööd südamega teha.» Iga külaline kogeb, et teenindajad tõesti teavad, mida räägivad, oskavad soovitada iga roa juurde ideaalse veini, tunnevad kööginüansse ja armastavad suhelda.

Meie vestluse ajal kostab väliköögist töökat nugadeklõbinat ja tasast naeru, kokad valmistavad värskelt ette sel päeval pakutava. «Meie köögimeeskond on vapustavalt äge! Oleme väga palju noori tööle võtnud, nad teevad suvi otsa rasket tööd, aga tulevad igal hommikul rõõmuga tööle ja viskavad veel naljagi. Ilma heade inimesteta pole võimalik seda äri teha, oma inimestesse tasub investeerida.»

Avatus ja ausus

Kristjan ja Janno on tõelised tegudeinimesed, isegi uue koha reklaami võtsid nad ise käsile. «Meie sõbrad Facebookis elasid kaasa juba ammu enne avamist, aga siis tegime ka tutvustuse raadios. Ei mingit keerutamist ega tembutamist, lihtsalt läksime stuudiosse, ütlesime, kes me oleme ja mida pakume. Raadiomeestel olid üllatusest suud lahti, et kas tõesti omanik ise tuleb ja räägib. Aga meile meeldib selline vahetu ja aus asi – Janno lubas, et toit on värske, ja mina, et teenindajad särasilmsed, tulge külla. Ning inimesed tulid – aitäh, et te tulite!»

Esimesest lõunast, kui Leib oma uksed avas, oli restoran puupüsti täis ja tänagi oleks tark endale õhtuks laud näiteks telefoni teel kinni panna.

Saavutused veinimaailmas

Vein on esimene asi, mis Kristjaniga seostub. Ta on laiemale avalikkusele tuntud just oma hiilgavate saavutuste kaudu sommeljeena: kahekordne Eesti meister, Baltikumi meister, Miquel Torrese veiniakadeemia 2010 võitja.

«Aga tead, kunagi mulle tundus, et vein on snoobide ülemakstud teema! Inimesed mõistavad vääriti seda, mida nad ei tunne,» naerab Eesti parim veiniasjatundja.

«Õppisin turismi ja toitlustuskorraldust, kusjuures turism tundus mulle alguses hoopis põnevam. Aga siis sattusin esimest korda kelnerite praktikale, mis tundus nii äge! Sain aru, et toitlustuse alal ei saa hea olla veine tundmata. Veiniteema on väga köitev – annad sõrme, võtab tere käe, hästi kiiresti tekkis kirg ala vastu ja tahe seda veel enam sisse ahmida.»

Kristjan on küll kergesti süttiv ja võistluslik natuur, ometi polnud tal esialgu mingit plaani veinimaailmas medaleid korjata. «Treenisin võitluseks hoopis enda sommeljeesid ja peakelnerit ning siis korraga mõtlesin – ma olen ju teinud sama palju tööd ära, miks ma siis ise võistlema ei lähe? Proovisin ja kuna kohe läks hästi, andis see hasarti juurde.»

Sommeljeede võistlus pole aga mingi kerge tuleproov, teooriat tuleb väga põhjalikult tunda, lisaks veinide pimedegustatsioon ja viimaks vaatemänguline finaal parimatele. Kohal on ka palju piiritaguseid tegijaid, näiteks osales viimastel võistlustel Norra meister. «Norra sommeljeed on Euroopa absoluutne tipp! Minu «suurim skalp» ongi siiamaani olnud see, et õnnestus seda vapustavalt head norrakat võita.»

Restorani veinivalik kõlab menüüga uskumatult hästi kokku. Siin on Vana Maailma traditsioone ja ootamatuid üllatusi. «Iga kord, kui Janno teeb uue toidu, siis ma katsetan seda veiniga. Vahel isegi muudame retsepti, et harmoonia veini ja toidu vahel oleks parim. Minu silmis teeb veinikaardi heaks, kui seal on huvitavaid ja meeldejäävaid valikuid ja piisavalt klaasiveine – siis saab iga roa kõrvale võtta veini, mis ideaalselt sinna sobib.»

Värskelt lauale

Menüü on päris kindlasti üks restorani Leib trumpe. «Meie eesmärk on pakkuda toitu, mis on lihtne, värske, kohalik ja maitsev. Oleme väga hooajalised – nii kui kukeseened metsas pead välja pistavad, on meil menüüs kukeseenesupp. Iga kuu uued aarded, mida kodumaa loodus pakub.»

Leiva suur hitt on päevakala, mis saabub ülivärskena, vahel lausa mitu korda päevas. Kodumaine veisefilee saab Janno käe all samuti imehõrk ja pehmemast pehmem. Suitsuforelli salat pakub lausa ainulaadset maitseelamust.

«Igal hommikul Saaremaalt tuleb forell, mida me oma ahjus suitsutame, sealt see värske maitse,» selgitab Kristjan. Magustoidule tasub samuti tingimata kõhus ruumi leida, sest näiteks brüleekreem musta leivaga tõestab, et isegi kuulsad Prantsuse köögi meistriteosed saavad veelgi paremaks, kui neile lisada veidi kodumaist mekki.

Leib on endiselt kogunemiskoht Šoti klubi meestele, kes samuti väga brüleekreemi armastavad. «Meil on hästi hea meel, et me saame üle 17 aasta tegutsenud klubi väärikate härrasmeestega tihedalt koostööd teha. Nad on siin alati teretulnud.»

Leib Resto ja Aed ise tundub nagu elus tegelane, kõik hingab siin ühes taktis – värsked toidulõhnad, veiniklaaside kõlin, õitsvad taimed ja sõbralik kujundus. «Sisekujunduses tulid mulle appi Nasa.ee kolm tüdrukut. Nad tulid superlahendustega lagedale! Tõlkisid kõik mu visioonid värvideks ja mööbliks, ma olen nii rahul kui üldse olla saab. Meie jaoks on olulised maitsekad detailid. Kõiges.»

Külalised koduaias

«Ma arvan, et Leiva edu saladus on suuresti just see, et meie Jannoga ise oleme kogu aeg siin ja suhtleme inimestega. Need vähesed kohad, kus tegijad ise on hingega asja juures, on kõik väga ägedad! Võta näiteks Põhjaka või Moon. Meie ala inimesed on suures ringis sõbrad ja see on hästi toetav meeskond. Muuseas käib meil siin palju teiste restoranide inimesi söömas, neilt saab alati kõige ausamat tagasisidet.»

Kristjan ei räägi kordagi klientidest, ta ütleb – külalised ja see peegeldab hoiakuid. Igaüks, kes Leib Resto ja Aeda astub, ongi tema ja Janno kallis külaline.

Leib on nagu suur perefirma, mitmed remonditööd tegi Kristjani isa, tema õdegi on restoranis ametis. Kristjani naine Liina ja viiekuune pisitütar Säde on samuti sageli aias, nii ei pea pere eemal olema ka issi pikkade tööõhtute pärast.

«Mul on väga äge naine,» räägib Kristjan siira vaimustusega, kusjuures tema niigi entusiastlik hääl tõuseb veel paari kraadi võrra. «Nad on alatihti siin, Liina toetab ja mõistab mind ning aitab kaasa kõiges, milles suudab. Laps on meil väga tubli ja rahulik, talle ilmselgelt meeldib siin. Pere toetus on minu jaoks kõige olulisem, ilma selleta ma ei saaks mitte midagi teha!»


***
Indrek Paavo
parim sõber, ehitusettevõtja

Kristjan on hästi konkreetne ja kindlate visioonidega juhtfiguur. Parimas mõttes ettevõtlik, ta ei kõhkle, vaid teeb oma lennukad ideed toeks. Ma olen 100 protsenti kindel, et tema edu kindlasti jätkub, sest ta on oma ala tipptegija ja lisaks alati südamega asja kallal. Kristjan õpetas mind konjakit jooma ja hindama.

Samuti on ta mind õpetanud veini armastama, temaga koos veini juua on hariv ja tõeliselt huvitav, ta oskab iga veini kohta rääkida loo, miks just see on eriline ja milliseid nüansse tasub tähele panna. Me tutvusime kuue-seitsme aasta eest ja oleme väga lähedased. Kristjan on tõeline sõber, kelle peale saab alati loota.

Janno Lepik
Leiva peakokk ja kaasomanik

Kristjan on väga elurõõmus ja kindlasti üle keskmise energiline. Kui meie koostöö algas, oli meil ainult 15 minutit vestlust, kui juba saime aru, et mõtleme ühtemoodi. Oma restoranis pole meil ainsatki tüli.

Kõiges – kujundusest roogadeni on meil täpselt sama seisukoht ja nii on asju kaunis tore koos teha. Ta on niivõrd professionaalne, parim oma alal, lisaks hea teenindaja, asjaajaja, organisaator ning Leib pole meie jaoks ainult töö, me mõlemad armastame seda, mida teeme.

Kristjan on üdini positiivne ja väga usaldusväärne – selline mees, kellega võib minna lahingusse. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles