Susan Luitsalu: kondoom on «libudele»?

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Susan Luitsalu.
Susan Luitsalu. Foto: Hele-Mai Alamaa (Anne & Stiil)

Kolumnist Susan Luitsalu imestas oktoobrikuu Anne & Stiilis kampaania «Kumm on seks» vastukaja üle, tõdedes, et polnudki ammu täiskasvanud inimeste suust nii lapsesuiseid arvamusi kuulnud.

Ta tõi välja, et mõned täisealised mehed arvavad, et «korralikel valgetel naistel» pole niikuinii suguhaigusi ning et kui kedagi usaldad, pole kondoomi vaja. Samuti levinud arvamuse, et kondoom on vaid prostituutidele.

Susan osutas tähelepanu ka sellele, et paljud HIV-positiivsed inimesed ei pruugi valearusaamade tõttu oma olukorrast teadlikud olla.

«Lisage sellele kokteilile nüüd kõik muud suguhaigused, mis saadaval on. Siis naised, kelle arust kondoom on «libudele». Ja naised, kelle arust kondoomi kaasas kandmine on meeste mure ja neile kõrvale mehed, kelle arvates kondoom tõelisele tegijale ei sobi. Pluss muinasjuturaamatu tasemel tõekspidamised, et haigusi saab ainult neegerprostituutidelt.

Arvatavasti pole paljudel meestel ka õrna aimugi sellest, et paljud koledad viljatuks tegevad suguhaigused kulgevad ilma suuremate sümptomiteta. Siia otsa lisame inimesed, kes oma lapsi kõikide nende eelnevate tõekspidamiste ja valehäbi vaimus kasvatavad. Mis kokku tuleb? Minu arust sama ohtlik olukord, kui võtta seltskond pimedaid, anda igaühele Tallinna kesklinnas kätte sportauto ja öelda: «Noh, sõitke siis võidu Tartusse. Katsuge, et te eriti midagi ära ei lõhu.»»

Lõpuks viskas kolumnist õhku mõtte, et kuna kondoomikampaania pani valehäbist õhku ahmima pigem keskealised ja vanemad inimesed, on ehk noorte seksuaalkasvatuse tundide kõrvale vaja ka loenguid täiskasvanutele.

Susan Luitsalu kolumni tervikteksti loe ajakirja Anne & Stiil oktoobrinumbrist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles