Kuni kolmandik rinnavähi juhtudest on põhjustatud liigsest kehakaalust ja mitteaktiivsest eluviisist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avoni eestvedamisel moodustati Maijooksul rinnavähi vastast võitlust väljendava roosa lipsu kujund.
Avoni eestvedamisel moodustati Maijooksul rinnavähi vastast võitlust väljendava roosa lipsu kujund. Foto: Laura Oks

Neljandat aastat järjest toimub 15. oktoobril Euroopa Donna üleeuroopaline teavituskampaania «Rinna tervise päev», millega tuletatakse tütarlastele ja naistele meelde tervislike eluviiside tähtsust rinnavähi ennetamise seisukohast ning rinnavähi varajase avastamise võimalusi, teatas Eesti Vähiliit.

Rinnavähk on paljudes maailma maades kõige sagedamini naistel esinev pahaloomuline kasvaja. Igal aastal diagnoositakse Eestis üle 600 uue rinnavähijuhu ning haigete arv kasvab aasta-aastalt.

Sellel aastal on rinna tervise päeva motoks «Vali tervis!». Olles füüsiliselt aktiivne, säilitades normaalset kehakaalu ja toitudes tervislikult, on võimalus oluliselt vähendada rinnavähi tekkeriski.

Rahvusvahelise vähiuuringute agentuuri IARC hinnangul on 25-33 protsenti rinnavähi juhtudest põhjustatud liigsest kehakaalust ja mitteaktiivsest eluviisist.

Viimased uuringud näitavad, et ülekaalu vältides väheneb menopausi järgne rinnavähi tekke risk. Väga oluline on täiskasvanuna säilitada kehamassiindeksit (BMI) vahemikus 18,5 kuni 24,9.

Eesti Vähiliit tähistab koos Euroopa Donnaga rinna tervise päeva 15.oktoobril Viru keskuses algusega kell 16.30. Jutuks tulevad näiteks tervislik toitumine, rinnavähi ennetamine ja sõeluuring ning suitsetamine kui rinnavähi riskitegur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles