Kuidas on muutunud aluspesutrendid läbi sajandite?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mykola Lunov / Panthermedia / Scanpix

Aluspesutrendidel on kirev ajalugu ning tänapäeval uuendatakse aluspesumoodi tehnoloogia abil, mistõttu võivad aluspüksid rahustavalt vibreerida, jahutada või isegi kõhupuhitust leevendada. 

Esimeste aluspükstena kasutati niudevööd, mida kandsid iidsed egiptlased. See oli valmistatud kootud riidest, kas puuvillast või linast, vahendas CNN. Madalamate ühiskonnakihtide esindajad ja orjad käisid peaaegu alasti, kasutades nappi niudevööd ülerõivastena. 

Euroopas kasutati keskajal nii meeste kui ka naiste aluspesuks õhukesest voodipesust või puuvillasest materjalist särki. Aluspüksid tulid kasutusse 15. ja 16. sajandi vahel. Et tagada meeste genitaalide turvalisus, lisati aluspükstesse padjataolised pehmendused, mis sümboliseerisid ka meeste seksuaalset energiat, sest tõid välja seksuaalse piirkonna. 

19. sajandi algusajast kuni keskpaigani kandsid nii mehed kui ka naised põlvedeni ulatuvaid lohvakaid pükse. Selline lihtne tegumood tegi rõivaste kandmise mugavamaks. 

Naiste kootud aluspüksid tulid kasutusele 19. sajandi lõpus, kui 1882. aastal viis Saksa naturalist Gustav Jaeger läbi riietereformi. Jaeger väitis, et naturaalsete villaste kiudude kandmine aitab higistamise vastu, sest nahk saab paremini hingata. Jaegeri hinnangul aitaks ka kootud riideesemete elastsus paremini ja aktiivsemalt liikuda. 

20. sajandi alguses oli naistel riietumistavas mitu kihti alusrõivaid, kleit ja kitsas korsett. Esimese maailmasõja ajal tegi aga palju naisi tehastes, kaevandustes ja farmides füüsiliselt koormavat tööd, ning seetõttu oli neil vaja praktilisemaid ja mugavamaid riideid. 

Lateks tuli kasutusele 1930. aastatel, mis aitas tuua esile keha figuuri. Nailonist tehtud aluspesust arenes välja ka tänapäeval kasutuses olevate aluspükste tegumood. 1938, kui leiutati sünteetiline nailon, hakkas levima mugav, kergesti pestavat aluspesu. 

Tänapäeval on Lääneriikide haiglates laialdaselt levinud meditsiiniline aluspesu, mis aitab operatsioonilt tulnud patsientidel infektsiooni kontrollida ja haavasid ravida. Riidetööstuse arengu tõttu on levinud ka mitmed rakendused, mis jälgivad klientide füüsilisi eripärasid ja vajadusi, et pakkuda personaalseid lahendusi. 

Austraalias Sydneys alguse saanud aluspesufirma Wearable-X andis koostöös kondoomifirmaga Durex välja interaktiivse aluspesu, millel on vibreeriv puudutus. Nimelt on sinna ehitatud kontrollitav vibreeriv seade.  

Ameerika Ühendriikides asuva California Ülikooli teadlased töötasid välja tekstiilile baseeruva prinditava elektrokeemilise anduri, mis täidab erinevaid meditsiinilisi ja turvalisusega seotud funktsioone. Paindlikud tekstiiliandurid eristavad nahalt sekreteeritud keemilisi aineid. Teaduse arengu tõttu lisandub aluspesule järjest rohkem funktsioone, millest ei osatud 50 aastat tagasi mõeldagi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles