Ajurveeda kui elamise õpetus, mida kõik peaksid järgima

Liisbet Saue
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Fabrice Michaudeau / PantherMedia / Scanpix

Ajurveeda ei ole järjekordne elustiilitrend, mis ühiskonnas laia populaarsuse saavutanud, vaid pika ajalooga tervendamissüsteem, mille filosoofia järgi elamine tagab nii terve keha kui vaimu. 

Ajurveeda on India päritoluga tervendamise filosoofia, mis haiguste ravimise asmel keskendub rohkem haiguste ennetamisele. Ajurveedat võib vaadelda ka kui elufilosoofiat, mis pöörab tähelepanu keha ja vaimu kooskõlale. Tegemist ei ole järjekordse elustiilitrendiga, vaid iidse elamise teadusega, mille juured ulatuvad kuni 5000 aastat ajas tagasi.

Ajurveeda filosoofia järgi ei pea järgima niivõrd kindlaid reegleid, vaid pigem tuleb lähtuda oma tundest. Oluline on kuulata oma keha ja teha enda jaoks parimaid otsuseid just sel ajahetkel. Tunned, et soovid süüa liha? Vali tervislikum variant. Tahad hakata veganiks? Hoolitse selle eest, et saaksid vajalikud toitained kätte. Ajurveeda kutsub tähelepanu pöörama just oma keha vajadustele ja nende järgi talitama.

Hea tervise tagamiseks tuleb vaadata oma elu tervikuna ja kanda hoolt nii keha kui vaimu eest. Iseenesest ei ole keha ja vaimu kooskõlas midagi uut, aga tänases kiires maailmas kipume seda paraku unustama. Tuleb meeles pidada, et oluline on tasakaal. Ükskõik kui suur kogus tervislikku toitu ei taga head tervist, kui vaim on väsinud. Ajurveeda filosoofia seisnebki oma keha ja meele jaoks õigete valikute tegemises.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles