Ekspert soovitab: viis lahendust naiste delikaatsele suvemurele (2)

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lee Torrens / PantherMedia / Lee Torrens/Scanpix

Milline naine ei tahaks suvel ilusat seelikut või kleiti kanda? Paljud naised seda aga teha ei saa, sest palavate ilmadega kipuvad reite siseküljed üksteise vastu hõõruma ja tagajärjeks on marraskil jalad ning valulik nahk.

Uurisime Apotheka farmatseudilt Kerli Valgelt, mida saab sellisel juhul ette võtta. Reite sisekülgede üksteise vastu hõõrumine pole üksnes ülekaaluliste naiste probleemiks – ka paljud maratonijooksjaid teavad, millist põrguvalu võivad põhjustada teineteise vastu hõõrduvad reied, märja jooksusärgi äärega katki hõõrdunud nahk või lõhkised rinnanibud. Väga palju sõltubki just kehatüübist, puusaümbermõõdust ning sellest, kui õrn on nahk selles piirkonnas.

Kuigi spetsiaalselt reite sisekülgede hõõrumise vastaseid tooteid Eestis eriti pole, leiab apteegist erinevate toodete näol probleemile siiski leevendust. Üheks lahenduseks on kindlasti korrigeerivad püksid, sukkpüksid või retuusid, mis ei lase jalgadel üksteise vastu hõõruda. Väga palava ilmaga pole need aga ilmselt kõige mugavamad valikud.

Vaseliin

Maratonijooksjad soovitavad enne jooksu kohad, mis rohkem higistavad – ehk kaenlaalused ja reite siseküljed – sisse määrida vaseliiniga, näiteks ABO vaseliiniga või Kräuterhof vaseliiniga. Sama abimees võib vabalt toimida ka kleidikandjatel. Kindlasti võiks õrnades piirkondades kasutada ka vaseliini sisaldavaid kreeme ja õlisid, mis niisutavad, pehmendavad ja kaitsevad tundlikku nahka.

Deodorant või antiperspirant

Proovida võib ka kvaliteetse higistamist vähendava deodorandi määrimist reite sisekülgedele. Abi võib olla näiteks Lavilin deodorantkreemist, antiperspirantidest on kiidetud Maxim antiperspirant roll-on’i ja Dermix Absolute Dry antipersiprant Dab-On’i.

Ville ennetav pulk

Iga rulluisutaja või matkaja põhivarustusse kuulub Compeed ville ennetav pulk, millega määritakse sisse kõik kohad, kus on villi tekkimise oht. Kuna tegemist on loodusliku koostisega mittemääriva libestiga, sobib see hästi ka teistele kehaosadele, kus soovitakse hõõrumist vältida. Juba tekkinud villi korral tuleb kasutada spetsiaalseid villiplaastreid, ville ennetav pulk sobib ainult ennetuseks.

Suur plaaster

Palavate ilmadega võib üheks lahenduseks olla ka suurem ent õhukesem plaaster, mis ei lase reitel üksteise vastu hõõruda. Ennetavalt võib sobida näiteks tekstiilist laiem rullplaaster – näiteks Omniplast, kunstsiidist Omnisilk või ka laiem Omnifix kleepside, ent sobib ka Cerederm isekleepuv silikoonplaaster, mida on valutu nahalt eemaldada. Kindlasti tuleb valida selline plaaster, mille materjal laseb õhku läbi.

Talgipuuder või spreipulber

Lühemaajaliselt võib abi olla ka talki sisaldavast puudrist, näiteks Laste puuder kummeliga, mis imab hästi niiskust. See võib pakkuda kaitset ärrituste, hõõrdumise ja haudumise eest. Kasutamiseks tuleb puistata väike kogus puudrit kätele ja kanda puhtale nahale.

Hõõrdumise ja haudumise eest pakub kaitset ka Sofargen sprei, mida kasutatakse ka väikeste nahavigastuste – kriimustuste, hõõrdumiste, sisselõigete, ägeda iseloomuga ja krooniliste haavade, esimese ja teise astme põletushaavade, lamatiste ja pindmiste dermatoloogiliste vigastuste korral.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles