Mures ema: laps helistab ja nutab – kas peaks ta laagrist ära tooma?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koduigatsus.
Koduigatsus. Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Scanpix

«Minu 10-aastane poeg on nüüd teist päeva laagris ja on mulle selle aja jooksul juba mitu korda helistanud, et ta tahab ära tulla. Kas peaksin järele andma või südame kõvaks tegema?» uurib ema Perekeskus Sina ja Mina nõustamiskeskkonnas.

«Laps ütleb, et talle ikkagi ei meeldi, nõme on jne. Üritasin teda lohutada ja öelda, et varsti läheb paremaks, pole midagi hullu, sa oled ju sõpradega koos ja küll sul varsti tore on. Iga kõnega aga läheb ta hääl haledamaks ja ma hakkasin mõtlema, et järsku ikka peaks ta ära tooma?»

Vastab kliiniline lapsepsühholoog, Gordoni perekooli koolitaja Ene Raudla:

«Tekib kohe küsimus, kas laps on varem kodust kauem ära olnud ja kui on, kuidas ta siis on uues olukorras kohanenud?

Kui on varem ka esinenud probleeme kohanemisel, siis on probleem sügavam ja vajab lahendust hiljem spetsialisti abiga. Kui see on aga esmakordne juhtum, siis võib oletada, et probleem on situatsioonist endast põhjustatud.

Tegelikult te ju ei tea, mis seal laagris siis lapsele õieti ei meeldi. Tunnete tasandil võib olla hirm iseendaga hakkama saada või on eakaaslastega suhteprobleemid tekkinud. Raske on võib-olla sealseid reegleid täita vmt. Laps ei avalda koheselt oma probleemi olemust. 

Parim, mida saate selles olukorras kiiresti teha, on mõista lapse tundeid. Selleks on vaja empaatiliselt kuulata ja tundeid peegeldada. 

Kas kindlasti laagrisse jääma või mitte, sõltub lapse emotsionaalsest seisundist ja olukorraga hakkama saamisest. Olenevalt lapse probleemist ja tema emotsionaalsest seisundist teha valikud siis, kui selgus olukorrast on olemas.

Kas laagrisse või mitte? Teie olete lapsevanem ja tunnete oma last kõige paremini. Jätaks otsuse valiku teie enda teha. Meelekindlat otsustamist!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles