Baaridaami nipid, et suvine kokteil kuumuses külm püsiks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Kuumus on mõnus, aga mitte siis, kui oled valmistanud mõnusa kokteili ja see vesiseks muutub. Kuidas kuumalaine ajal enda suvine kokteil mõnus ja külm hoida?

Hilton Tallinn Parki hotelli peabaaridaam Sirli Kikase sõnul paneb suvine aeg kokteilimeistrid väljakutse ette, teiselt poolt pakub palju võimalusi värskest ja kohalikust toorainest maitsvaid jooke kokku segada. «Kuumus ja lauspäike võivad värskendava ja külma kokteili kiirelt vesiseks muuta ja selle maitseomadusi vähendada. Kui ise kodusel terrassil kokteile valmistada või väljas restoranis jooki tellida tasub tähele panna mõnda lihtsat nippi, mis aitavad joogil kauem värskena püsida,» selgitab Sirli.

Pea meeles:

  • Mida rohkem jääd, seda parem! Tihti mõeldakse, et baarmenid lisavad jääd joogiklaasi palju, et vähem muid komponente klaasi mahuks. Tegelikult on see müüt. Jääd lisatakse rohkelt, et kauem joogi õiget temperatuuri säilitada. Tasub meeles pidada, et väiksem kogus jääd sulab hoopis kiiremini ja kokteil muutub kiiremini vesiseks.
  • Pea meeles ka seda kuldreeglit: mida suurem on jäätükk, seda aeglasemini see sulab, kuna vähem jää pinnast puutub vedelikuga kokku. Purujää sulab kiiremini ning see võib sooja ilmaga üsnagi kiiresti vesiseks muutuda.
  • Kui retseptis ei ole ette nähtud joogile lisada jääd, tuleks klaas enne maha jahutada. Selleks tuleks klaas täita jääga ning lasta seista, samal ajal kui jooki šeikeris kokku segatakse. Vastsel juhul muutub jook serveerides üsna kiirelt soojaks ning maitseomadused ei tule nii hästi esile.
  • Tegelikult on suvi ikkagi kokteilikunstnike unelm, kuna värskeid marju ja puuvilju on lihtne poest, turult või aiamaalt saada. Juunis on üks tänuväärseid komponente rabarber, juulikuu hitid on maasikad ja vaarikad. Augustis aga tasub korjata näiteks punaseid sõstraid, mis sobivad nii alkoholi sisaldavatesse kui ka alkoholivabadesse kokteilidesse imehästi. Marjad ja puuviljad annavad jookidele värskust. Tummisemad joogid aga sobivad pigem sügise- ja talveõhtutesse.
  • Üks viimase aja trende, mis kehtib igal hooajal, on taaskasutus ja loodussäästlikkus! Jooke tasub serveerida võimalusel alati klaasist, mitte plasttopsist. Samuti võiks jooki serveerida biolagunevate kõrtega või jätta kõrs võimalusel lisamata. Traditsiooniliselt serveeriti varem mõnda konkreetset kokteili lausa kahe kõrrega. Tänasel päeval on aga restorani- ja baarikülastajad muutunud aina teadlikumaks. Tihti palutakse serveerida jook ühe kõrrega või see üldse joogi juurest ära jätta.

Sirli julgustab kokteilidega nii kodus kui ka restoranis käies eksperimenteerima! «Proovige erinevaid maitsekombinatsioone ja uurige baarimenitelt, milliseid komponente nad soovitavad omavahel kokku segada. Ei tasu ka karta, et alkoholita kokteilid ei maitse hästi, on liiga magusad või meenutavad limonaadi. Pange meid proovile ja laske meil leiutada uusi maitseid. Suvel soovitan kindlasti proovida värskeid, marjaseid või puuvilju sisaldavaid kokteile. Meie suvi on nii lühike ja värsket saab vaid piiratud aja jooksul!»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles