Kuidas otsustada, kas peaksid sõbrale raha laenama?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kõigil tuleb ette majanduslikult keerulisi olukordi – varem või hiljem leiame end kitsikusest ja vajame toetust. Vahel võib aga lähedasele raha laenamine teha rohkem haiget kui aidata.

Ajakirja O, The Oprah Magazine finantsasjatundja Suze Orman tõi välja, mida peaksid kaaluma enne sõbrale raha laenamist.

Kui lähedane isik palub sult laenu, siis mõtle kindlasti, miks ta seda küsib. Kas teda on tabanud ajutine tagasilöök ning ta vajab abi, et tagasi ree peale saada? Või on tal pidevalt probleeme rahaga ümber käimisel? Vahel on kõigele parem, kui ütled «ei». Ei, sest sa ei taha tema halbu harjumusi toetada. Ei, sest ta peab ise säästma. Ei, sest tema soovile vastu tulemine võib kahjustada sinu enda majanduslikku olukorda.

Kui otsustad laenata, siis olgu tehingu üksikasjad mõlemale osapoolele selged. Laenu tuleb suhtuda kui äritehingusse, isegi kui laenad enda pereliikmele või parimale sõbrale. Valmista ette kirjalik leping – see võib olla lihtne üheleheküljeline kohustav kiri – kus on täpselt kirjas laenu tingimused, sealhulgas laenatav summa, intressimäär ja tagasimakse periood.

Mõtle hoolikalt, enne kui otsustad laenu käendada – ükskõik, kes seda ka ei paluks. Käendamine on tohutu finantskohustus – kui laenuvõtja jääb näiteks maksetega hätta, siis oled pangale garanteerinud, et võtad võla enda kanda.

Küsi endalt, miks vajab see inimene sind käendajaks. Kas põhjus on väikeses sissetulekus? See on suureks ohumärgiks. Või vajab see inimene käendajat suure laenusumma tõttu? Näiteks, kui su hiljuti ülikooli lõpetanud poeg tahab auto jaoks laenu, mida tema palga juures talle ei anta, siis on sinu vanemlik kohus mitte laenu käendada, vaid aidata pojal näha, et ta peab soodsama auto valima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles