Alla kaheaastased lapsed ei tohiks telerit vaadata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liigne telerivaatamine kaheaastasena seostub hiljem näiteks väiksema osavõtuga klassitegevustest, vähema sporditegemisega nädalavahetustel ja suurema tõenäosusega sattuda koolikiusamise ohvriks.
Liigne telerivaatamine kaheaastasena seostub hiljem näiteks väiksema osavõtuga klassitegevustest, vähema sporditegemisega nädalavahetustel ja suurema tõenäosusega sattuda koolikiusamise ohvriks. Foto: SCANPIX

Ameerika lastearstid soovitavad tungivalt alla kaheaastaste laste vanemail tunnistada, et televiisor avaldab nende lapsele halba mõju ja loobuda teleri kasutamisest mugava lapsehoidjana.
 

Eile Bostonis toimunud konverentsil uuendas AAP (American Academy of Pediatrics) oma ametlikku poliitikat taunida alla kaheaastaste laste elektroonilise meedia tarbimist ning ka uued uurimistööd toetavad AAP soovitust näidata lastele arvuti- ja teleriekraani nii vähe kui võimalik ja võimaluse korral üldse mitte, vahendas teadus.err.ee.

Näiteks toodi artiklis välja järgmine seisukoht: paljudele müüdavatele videoprogrammidele on toote parema turustamise nimel kleebitud silt «õpetlik» või «arendav», kuid teaduslikud tõendid nende toodete harivuse kohta puuduvad.

Lisaks märgiti ära, et kvaliteetsed õppevideod võivad laste arengule kaasa aidata vaid juhul, kui lapsed neist ka aru saavad, kuid korduvalt tehtud uuringud on näidanud, et lapsed hakkavad videote sisu mõistma alles peale teist eluaastat.

Olulisemaks seisukohaks oli veel see, et vanemad, kes vaatavad televiisorit või videoid lapsega koos, võivad suurendada lapse võimet mõista programmi sisu, kuid elavas esituses nähtu ergutab laste mõistust rohkem kui televiisorist vaatamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles