Kas mõjud oma lähedastele väsitavalt?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kliinilise psühholoogi Judith Orloffi sõnul on kõikides suhetes – kas siis pere, sõprade või kolleegidega – äärmiselt oluline igal inimesel kriitilisel pilgul oma käitumist vaadelda ning olla valmis sellest rääkima või seda muutma.
 

Seetõttu on kasulik regulaarselt oma suhteid teiste inimestega hinnata – eriti kui meie käitumine võib olla teisi kurnav. Orloff on varasemalt arutlenud «emotsionaalsete vampiiride» erinevate tüüpide üle – nende hulka kuuluvad näiteks lobapidamatud, nartsissistid ja «draamakuningannad», kirjutas Huffington Post.

Paratamatult võime kõik olla pisut väsitavad, eriti kui oleme stressis. Lahenduseks on enda puudujääkide tunnistamine ja seejärel käitumise muutmine – parema suhtlemise nimel.

Et välja selgitada, kas su käitumine on lähedastele emotsionaalselt väsitav, tee läbi alljärgnev test. Vasta igale küsimusele jaatavalt või eitavalt.

  • Kas inimesed väldivad sind või tarduvad sinuga vesteldes?
  • Kas oled enesekeskne?
  • Kas oled sageli negatiivne?
  • Kas klatšid või laimad inimesi?
  • Kas oled kriitiline ja/või kontrolliv?
  • Kas näed igal pool draamat?
  • Kas surud inimesed nurka ja räägid neile kogu oma eluloo?
  • Kas oled emotsionaalses kuristikus, kuid ei otsi abi?

Testi tulemused: anna endale iga jaatava vastuse eest üks punkt ja loe punktid kokku.

0 punkti: palju õnne! Mitte miski ei viita, et oled emotsionaalselt kurnav.

1 punkt: see üks käitumine võib teisi väsitada. Hakka antud tegevusele tähelepanu pöörama ja seda tasapisi muutma. Seejärel jälgi, kas inimesed tunnevad kergendust.

2 punkti: need on ohumärgid, et võid teisi väsitama hakata. Küsi endalt, mis paneb sind niiviisi käituma ning alusta positiivsete muutuste tegemisega.

3 punkti: näitad mõningaid «emotsionaalse vampiiri» tundemärke. On aeg enda käitumist hinnata ja muutuste suunas liikuda. Ära süüdista ennast. Ole uhke, et suudad olla enda vastu aus ja tahad olla positiivsem.

4 punkti: tulemuste järgi oled keskmiselt väsitav. Hinga sügavalt. Võta iga käitumine ükshaaval ette ning asu sammhaaval muutusi tegema. Näiteks kui kipud enesekeskne olema, saad alustada teistelt nende kohta küsimisega. Tähista iga muutust.

5 punkti: võiksid enda lähedastelt uurida, kas neid kurnab sinu teatud käitumine – näiteks näägutamine või kriitika. Seejärel saad hakata tähelepanelikum olema, mil neid käitumisviise kasutad, ning muutusi läbi viima.

6 punkti: oled tugevate «emotsionaalse vampiiri» kalduvustega. Küsi enda kõige kallimatelt, kas neid väsitab sinu juures mingi kindel komme – nagu negatiivsus, kuid tahtmatus abi otsida. Võta arvesse nende soovitusi selle kohta, kuidas teievahelist kommunikatsiooni parandada.

7 punkti: kipud väga kurnavalt mõjuma. Tee endale teene ja võta eesmärgiks tasapisi muutuda, et üht käitumist korraga parandada.

8 punkti: oled äärmiselt tugevate «emotsionaalse vampiiri» tunnustega, mis võib sinu lähedasi kahjustada. Tunnusta end siiruse eest, kuid püüa mõista enda teguviiside tagamaid. On seal hirm? Alaväärsustunne? Viha? Ära pelga abi küsida – sõpradelt, kes annavad ausat tagasisidet või terapeudilt. Inimesed sinu ümber on tänulikud sinu positiivsete muutuste eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles