4 põhjust, miks peaksid rohkem kartulit sööma

Liisbet Saue
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Scanpix

Oleme harjunud kuulma, et kartulit ei maksa ülemäära palju süüa. Loe, miks see köögivili siiski menüüs olulisel kohal on.

Kartuli puhul tuleb eelkõige jälgida tema valmistusviisi. Kui köögivilja liigse rasva ja soolaga ei koorma, on tal mitmeid tervislikke omadusi, kirjutab Medical Daily. 
 

1. Ta aitab vererõhku alandada

Kartul ja eriti kartulikoor sisaldavad palju kaaliumi, mis on vajalik süsivesikute normaalseks ainevahetuseks ja lihaste tööks. Kaalium mõjub hästi ka vererõhule ja kaalumirikast toitumist seostatakse positiivsete mõjudega südame-veresoonkonna haigustele.
 

2. Ta tekitab täiskõhutunde

Kartul on üks parimaid toiduaineid söögiisu rahuldamiseks, sest tekitab kiiresti täiskõhutunde. Samuti sisaldab kartul rohkesti kiudaineid, mis on abiks toidu seedimisel. Eriti kasulikud on maguskartulid, milles lahustunud kiudained aitavad tasakaalustada seedeprotsesse ja on abiks kaalu säilitamisel.
 

3. Ta mõjub hästi ajutegevusele

Tärkliserohke kartul on üks parimaid B6-vitamiini allikaid, sisaldades ligikaudu 0,37-0,60 mg vitamiini ühe köögivilja kohta. B6-vitamiin on kasulik ajutegevusele ja aitab kaasa tujutõstvate hormoonide tootmisele, aidates toime tulla stressiga ja soodustades head ööund.
 

4. Ta toetab sportlikku sooritusvõimet

Kartulis sisalduvad naatrium ja kaalium on kaks olulist elektrolüüti, mis sportlastel higistades kaduma lähevad. Samuti peetakse kartulis leiduvat A-vitamiini üheks oluliseks energiaallikaks.

 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles