Ema mure: laps läheb lasteaeda, aga oma pudelist ei ole valmis loobuma

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TONO BALAGUER / PantherMedia / Scanpix

«Minu laps on 2,8-aastane ja ta joob ikka pudelist. See ei ole lutipudel vaid tilaga pudel, mis peab tal kogu aeg kaasas olema. Ta jääb sellega magama ning ka öösel ärkab ja nõuab juua. Öösel panen talle mähkme, sest ta joob ja pissib palju. Septembris läheb aga laps lasteaeda. Kuidas pudelist lahti saada?» uurib ema Perekeskus Sina ja Mina nõustamiskeskkonnas.

Vastab Perekeskus Sina ja Mina nõustaja Mari-Liis Tikerperi:

«Üldiselt nokaga tassi/pudelit suureks paheks ei peeta. Kui see aga n-ö sõltuvuseks muutub, võiks hakata olukorda jälgima. Panen mõned märksõnad, mis praegu pähe torkasid.

  • Võõrutamisel peab endale kindlaks jääma, kui paar päeva ei anna ja siis ikkagi laps pudeli uuesti kätte saab, siis on laps segaduses.
  • Rääkida, veenda. Kindlasti aeganõudvam, kuid võimalik, et kõige vähem traumeerivam. Võimalik, et töötab ka kellelegi pudeli ärakinkimine (mõni sugulane, tita vms).
  • Mõnele lapsele mõjub luti/noka/pudeli katkiminek (ema väikse abiga), enda poja sain niimoodi pudelist võõrutatud, et ta hammustas luti katki ja päevapealt pudel unustatud, kui küsis, siis tuli endalegi meelde, et läks katki.
  • Kindlalt pakkuda vähemalt päeval tavalisest tassist juua, äkki ostate selle tassi temaga koos - midagi, mis talle väga meeldib.
  • Pange päevaks nokaga pudel vanni. Vette likku näiteks, kui laps küsib, näidake, et vannis ja pakkuge tavalisest tassist juua.

Lasteaia mängu tulles on võimalusi mitmeid. Milline paremini teie lapsele sobib, ei oska öelda, kuid panen need kirja - saate ehk ise oma lapsest lähtuvalt otsustada.

  • Võõrutada ENNE lasteaeda. Seda selleks, et kaks suurt elumuutust ei satuks samale ajale. 
  • Oodata võõrutamisega, kuni laps on lasteaiaga harjunud ja ta ennast seal turvaliselt tunneb. 
  • Võõrutada samaaegselt. Lasteaeda pudeliga minna ei saa. Ühed nutud, ühed harjumised, kuid oleneb sellest, kui raskelt laps lasteaias kohaneb. Võimalik, et pudel oleks turvaline, kuid võimalik ka, et elumuutus aitab kergemale võõrutusele kaasa.

Otsusekindlust ja vastupidavus!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles