Miks proovida datleid suhkru asemel?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Datlid.
Datlid. Foto: Jiri Hera / PantherMedia / Scanpix

Mõnikord on magusaisu lihtsalt kõikehõlmav. Enamik magusatest valikutest aga sisaldavad nisujahu ja/või valget suhkrut ning seda päris võimsates kogustes. Toiduklubi «Toiduga sõbraks» toitumisnõustajad soovitavad suhkrut asendada datlitega.

Datlid annavad alternatiivina suhkrule magusa ja pehme maitse paljudele roogadele, olles sealjuures lisaks magusainele ka hea sidusaine. Muffinid, energiapallid, küpsised, koogid, saiad ja snäkid saab kõik tegelikult valmistada datlitega.

Miks proovida datleid suhkru asemel?

Datlid ei tõsta su veresuhkru taset samal määral töödeldud suhkrutega. Lisaks sisaldavad need rohkem kiudaineid kui suhkur, mis aitab tagada täiskõhutunde pikemaks ajaks ning nendest saad täiendavaid mineraale. 

Muidugi tuleb arvestada, et kui ka neid saab menüüs liiga palju, siis ei ole nad enam nii tervislikud kui mõnikord arvatakse, sest suhkur on lõpuks ikkagi suhkur, mis sellest et puuviljasuhkur.

Energiapallid.
Energiapallid. Foto: Toiduga sõbraks

Datlitega on toitumisnõustaja Merike Kaarmal pakkuda üks tore ja väga magus retsept – energiapallid. See on magustoit, mille valmistamisega saab hakkama nii suur kui väike magusasõber ning palju aega ei ole vaja. Energiat andev magustoit sisaldab kiudaineid, rohkelt monoküllastumata, aga ka polüküllastumata rasvhappeid, kaaliumi, kaltsiumi, magneesiumi, fosforit, vitamiin E, biotiini, folaate, valke ja süsivesikuid.

Valmistamiseks vajad 160 ml rosinaid, 160 ml mandleid, 10 datlit, 80 ml kookoslaaste ja 60 ml sarapuupähkleid.

Haki kõik koostisosad ja blenderda ühtlaseks massiks. Vooli pallikesed, serveeri ja lase hea maitsta. Nii lihtne!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles