Vahetpidamata muresid kurtes võid teha endale karuteene

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sa kohtud oma sõbrannadega õhtusöögil või siis teete lihtsalt mõned joogid, kuid selle asemel, et lõbusalt aega veeta, kurdate pidevalt oma nõmeda ülemuse või siis halvasti käituva poiss-sõbra üle. Portaal idiva.com hoiatab, et oma murede kurtmine ei pruugi neid alati vähendada, vaid võib sulle hoopis liiga teha.
 

«Mõned inimesed lähevad preestri juurde, teised pöörduvad luule, mina aga oma sõprade poole,» on öelnud kirjanik Virginia Woolf. Enamik meist kurdab samuti oma muresid sõpradele. Sest muresid sõbraga jagades saame me lähedaseks ja tekkinud side tõstab omakorda meie enesehinnangut.

Probleemide jagamine ja arutamine parandab meie enesetunnet. See juhtub seetõttu, et rääkimine vallandab naistel ajukemikaale, mis annavad heroiinisõltlase narkouimaga võrreldava heaolutunde. Siiski ei pruugi sõbrale südame puistamine olla kõige targem tegu.

Vastastikuse kurtmise ühiskond

Hiljuti Missouri ülikoolis noorte naiste peal läbi viidud uuringu järgi paneb naiste kalduvus vahetpidamata oma probleemidest rääkida neid muresid tegelikkusest märksa suurematena paistma.

Kuna uuringualused naised keskendusid kogu aeg oma probleemidele, olid nad takerdunud negatiivsetesse mõttemustritesse, mis viisid lõppkokkuvõttes emotsionaalsete probleemideni, nagu ärevus, depressioon ja stress. Veelgi enam, teatud juhtudel muutus see potentsiaalselt «nakkavaks» ja ebatervislikuks emotsionaalseks ängiks.

Miks see juhtub?

Kui naised räägivad omavahel oma probleemidest, jõuavad nad harva lõpliku lahenduseni ning pidev rääkimine kipub panema nii neid endid kui ka nende sõpru end hoopis halvemini tundma.

Üks naine tunnistas idiva.com’ile, et sõbrannadele muresid kurtes kipume situatsioone liialt palju analüüsima ja küsima sama probleemi puhul nõu mitmelt inimeselt, suurendades seeläbi vaid oma ärevust. «Nii et isegi juhul, kui sa tõesti tahad oma probleemile lahendust leida, ei rahulda sind iialgi ühe sõbranna arvamus ning sa jäädki küsima teiste nõuandeid, lahates asja üha uuesti ja uuesti.»

Tagurpidi grupidünaamika

See fenomen on naiste seas niivõrd levinud, et psühholoogidel on selle käitumise kohta oma termin - nakkavad emotsioonid või nakkav ärevus.

Usu või ära usu, kuid uuringud on näidanud, et inimesed, kes suhtlevad tihedalt depressiooni all kannatavate isikutega, kipuvad isegi depressiooni langema! Eriti kipub see nii olema just naiste puhul, sest mehed enamasti kardavadki seda, et probleemidest rääkimine teeb need vaid suuremaks - nii otsivad nad endale parema meelega tegevust, et mõtteid mujale viia.

Kuigi oma murede kutmine võib tunduda täiesti loomulikuna, ei pruugi sa seejuures aru saada, et sellest võib lõpuks saada sõpradega suhtlemise põhiosa. Pea meeles, et keegi ei taha olla pikalt depressiivse inimese kõrval, kes räägib vahetpidamata vaid oma probleemidest!
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles