Naistel koguneb vanuse lisandudes meestest vähem ülekilosid

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tervise Arengu Instituudi 2010. aasta Eest täiskasvanud rahvastiku tervisekäitumise uuringu andmetel on meeste seas vanusega lisanduvad ülekilod levinumad kui naiste seas.

Üldiselt suureneb rahvastikus vanuse tõustes ülekaaluliste inimeste osatähtsus. Kuid kui 16-24-aastaselt on kolmveerand meestest ja mõnevõrra väiksem osa naistest normaalkaalus (kehamassiideks 18,5-24,9), siis vanuses 25-34 on meeste seas normaalkaalulisi veidi alla poole, samas vanuses naiste seas aga kaks kolmandikku, selgub statistikablogist.

Vanuses 55–64 on normaalkaalus mehi 30 protsenti, naisi mõnevõrra vähem – 27 protsenti.
Ülekaalulisi (kehamassiindeks 25,0–29,9) mehi on igas vanuserühmas rohkem kui ülekaalulisi naisi.
Vanuses 55–64 on ülekaalulisi mehi 45 protsenti ja ülekaalulisi naisi 42 protsenti. Rasvunud (kehamassiindeks üle 30) on 4 protsenti 16–24-aastastest meestest ja 3 protsenti samaealistest naistest. Vanusega rasvunute osatähtsus suureneb ja vanuses 55–64 aastat on rasvunud veerand meestest ja kolmandik naistest.

Ülekaalulisuse vastu aitab peale õige toitumise ka liikumine. Liikumine tervise eesmärgil ehk vabal ajal vähemalt pool tundi tervisesporti aitab samuti olulisel määral südamehaigusi ära hoida.

Üldiselt kipub vanuse tõustes tervisespordi harrastajate osatähtus vähenema. Meeste ja naiste liikumisharrastuse põhiline erinevus on see, et mehed teevad naistest rohkem tervisesporti nooremas eas, kuid pärast 35. eluaastat on naised meestest aktiivsemad spordiharrastajad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles