Kuus nõuannet, mida võiksid teada, kui toidad beebit pudelist

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jan Mika / PantherMedia / Scanpix

Tihti tundub, et imetamise kohta jagatakse emadele palju nõuandeid ja abi, aga kui imetada ei õnnestu, siis pudelist toitmisega peaks ema üksi hakkama saama. Päris nii see siiski pole – ka pudelist toitmise puhul on paremaid ja halvemaid praktikaid. Imetamisnõustaja ja peretoetaja Marianne Tobro annab Emmede Klubis nõu, kuidas toita beebit pudelist parimal võimalikul viisil. 

Paku pudelist toidetavale lapsele samasugust lähedust nagu ta rinnaga toites saaks. Kui toidad beebit pudelist, siis hoia teda tihedalt süles, vaata talle silma ja suhtle temaga. Lapse üksi voodisse, lamamistooli või mujale sööma jätmine ei ole hea variant isegi siis, kui oled samas toas ja jälgid, et lapsele piim kurku ei läheks, sest beebi vajab sinu lähedust ja füüsilist kontakti! Toitmise ajal suhtlemine on väga oluline lapse arengu jaoks, selleks tasub aega võtta.

Hoia last suhteliselt püstises asendis, pudelit aga peaaegu pikali (pudel paralleelselt põrandaga, mitte lutt põranda suunas). See on väga oluline asi, mida aga emad tavaliselt ei tea. Kui beebi on pikali asendis ja pudel vertikaalasendis, siis on lapsel peaaegu võimatu teha midagi muud kui süüa. Kuna piima tilgub pudelist üha edasi, saab beebi valida ainult neelamise ja lämbumise vahel. Nii on väga tõenäoline, et laps sööb üle - tühjendab pudeli ka juhul, kui ta nii palju piima hetkel ei sooviks. Hoia last sedavõrd püstises ja pudelit sedavõrd horisontaalses asendis, et beebi saaks luti ise suust ära lükata, kui tal kõht täis saab. Kummatigi seostatakse pikali asendis lutipudelist söömist ka tihedate kõrvapõletikega.

Jälgi lapse märguandeid – ära sunni teda pudelit tühjaks sööma. Lase lapsel ise pudel suhu haarata, mitte ära sunni teda pudelit võtma. Võid lutiga beebi huuli paitada, et ta pudelit haarama hakkaks. Toida last siis, kui ta on näljane, mitte n-ö kella peale. Ära sunni teda pudelit tühjaks sööma, kui tal enam toidu vastu huvi ei ole. Kui beebi on lõpetanud ja laseb pudeli suust lahti, siis ära ürita lutti suhu tagasi pistes ja seda seal liigutades beebit rohkem sööma ärgitada. Laps ei pea sööma ära kogust, mis on kirjas piimasegu pakendil või mis sai valmis tehtud - ta lõpetab söömise, kui tal on kõht täis.

Kui söömise ajal lekib beebi suunurgast piima, beebi kugistab või vehib kätega, siis katkesta toitmine ja paranda asendit. Kui see ei aita, siis võib beebi vajada aeglasema vooluga (n-ö vähema arvu aukudega) lutti. Ära kunagi osta pisikesele beebile suurematele lastele mõeldud vooluga lutti eesmärgil laps kiiremini söödetud saada.

Loe pikemalt Emmede Klubist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles