Suur moegalerii: sügisgarderoobi pärl on pükskostüüm

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile õhtul algas Tallinna Kaubamaja eest moerongkäik, mis kulges ümbritsevatel südalinna tänavatel. Uutes sügiskollektsioonides näitasid end mitukümmend Eesti tuntud naist ning tõid lisaks moele tänavale ka positiivseid sõnumeid ja head meeleolu.

Tänavune Kaubamaja sügis hoiab fookuse jätkuvalt naistel, tuues sel korral välja vastandid ja kaugemate kümnendite moelemmikud. Nii leiab sügiskollektsioonide hulgast pärast väikest pausi moepildile naasnud «naiste ülikonna» ehk pükskostüümi ning samas ka mängulisi meeleolusid seitsmekümnendate moest.

Nostalgiat ja moeklassikat

«Kui vaadata kogu moepilti üheskoos, torkab selgelt silma sügisele väga omane nostalgia. See on justkui igatsus möödunud kümnendite järele, mis on oma kauguse tõttu saanud juba moeklassikaks ning meeleolult helgeks. Klassikalisi vorme nii meeste kui naiste rõivastes kohtab tänu sellele palju, ent detailidena võib kohata ka mõne kindla kümnendi tunnusjooni, näiteks kroogitud varrukaid, volange või tõstetud vööjoont. Selgelt on näha mineviku mõju eelkõige hillitsetud tonaalsuses ja ka mustrites, kus teevad ilma nii hooaja moelemmik ruut, psühhedeelne geomeetria kui ka sügisel tavatud suured õied,» võtab algava moehooaja kokku Kaubamaja turundusdirektor Britta Ratas.

Pükskostüümide comeback

Pikka aega põhiliselt kontorirõivastust tähistanud pükskostüüm on nüüd tagasi, erilisemana kui iial varem. «Pükskostüümid on teinud läbi tõelise transformatsiooni, meeste ülikonda kopeerida püüdvatest ja naiselikkust eirata üritavatest «naisteülikondadest» tõeliseks garderoobi pärliks. Need ei ole enam mõeldud massi või kontorinurka sulandumiseks, vaid kannavad oma jõuga välja ka pidulikumad sündmused ning on mõeldud meelde jääma. Lisaks on pükskostüüm ka ääretult praktiline, võimaldades kanda sellest ainult pükse või pintsakut koos teiste riietega ning muutes seda aksessuaaridega pidulikumaks või asjalikumaks,» räägib Ratas. «Kindlal sammul aitavad sügisesse astuda selle hooaja moelemmikud – tanksaapad, mida võib kombineerida vabalt ka klassikalisema rõivastusega,» lisab ta.

Moevärvid nagu raamatukogust

Kaubamaja pole oma üheks hooaja sisekujunduselemendiks valinud raamatut juhuslikult, nahkköites vanade raamatute gamma on üks hooaja olulisemaid. «On märkimisväärne, et sügise põhiline moepalett oleks justkui üks ühele raamatukogust inspireeritud – värvidest annavad tooni pruuni erinevad rikkalikud varjundid, kohvist kuni šokolaadi ning konjakini. Veel on olulisteks toonideks smaragdroheline, kastanipruun, sinepikollane ja samblaroheline – kõik värvid, mida kohtab ka klassikalises raamatukogus,» selgitab Ratas.

Sügis teeb mehed härradeks

Meestel soovitatakse selleks sügiseks kogu sportlik vaba aja rõivistu kokku pakkida ja vähemasti kevadeni ära unustada. Käes on šikkide härrasmeeste aeg, kes teavad korraliku villamantli võlu, hästiistuva ülikonna mõju ja kvaliteetsete aksessuaaride väge. Britta Ratas kirjeldab algavat hooaega meestele: «Meestemoes on käes tõeline ruudubuum, ruute on erineva suurusega, toon-toonis ja värvilisi, nii klassikat kui värskena mõjuvaid värvikombinatsioone. Ülikondade juures väärib märkimist, et lõiked on läinud õige veidi avaramaks nii pintsakutel kui pükstel ning tagasi on mansetiga ülikonnapüksid ning vestid. Aksessuaaridest tasub tähele panna pilkupüüdvaid materjalide vastandusi – ühel kingal võib koos olla mitu värvi, tekstuuri või materjali – ning kindlasti ei puudu kaasaegse mehe arsenalist üks korralik nahast portfell või seljakott.»

Kaubamaja meeleolukas moerongkäik kulges mööda sügisesi südalinna tänavaid moeetenduse toimumispaika restorani Härg hoovil. Rongkäigust võtsid osa paljud tuntud Eesti naised, näiteks Inga Vatsk-Laasner, Kethi Uibomägi, Anni Rahula, Mari-Liis Helvik, Maie Reier, Anu Saagim, Reet Härmat, Ingrid Tõniste, Piret Reinson, Merit Boeijkens, Aljona Eesmaa, Anna-Maria Veidemann-Makko, Beatrice, Britta Talving, Eda-Liis Kann, Katrin Pihela, Kristi Pärn-Valdoja, Laura Prits, Liilit Kirss, Liina Randpere, Meisi Volt ja teised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles