Kolm asja, mida teha, et kaalulangetamine oleks lihtsam

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööstress teeb kaalulangetamise raskemaks.
Tööstress teeb kaalulangetamise raskemaks. Foto: Peter Werner / PantherMedia / Scanpix

Retseptid, trenn, kokkamine, kaalumine – kaalu langetada on raske? Toitumisnõustaja Erik Orgu annab nõu, mida saad teha, et protsess enda jaoks võimalikult lihtsana hoida.

Insuliin nulli

Isegi, kui su ainevahetus on suhteliselt korras, pead pöörama tähelepanu sellele, et insuliini tase oleks nullis või nullilähedane. Kui sa insuliinist veel eriti palju midagi ei tea, siis see on hormoon, mis aktiveerub suhkru mõjul.

Kas teadsid, et kui kehas on insuliini isegi vähesel määral, ei põleta keha rasva, vaid neidsamu suhkruid – eriti, kui su ainevahetuse kiirus on aeglane.

See on põhjus, miks ükski tõsiseltvõetav kaalu alandada aitav toitumiskava ei tohi sisaldada mahla, alkoholi, küpsiseid, saiu, nisujahu-pannkooke, karastusjooke jne.

Asi pole ainult kalorites. Kas sind aitab mõtlemise kordaseadmisel teadmine, et iga kord, kui maiustad, ütled kehale kaalulanguse koha pealt stopp?

Kortisool nulli

Kortisool ehk stressihormoon peab olema nullis. Mida saad täna ära teha, et homme oleks stressivabam päev? Kui mitte midagi ei aita, tööl on «hullumaja» või on stressiallikas on sinu jaoks kontrollimatu, aitab kasvõi igapäevane pikk vähemalt tunniajane jalutuskäik – see on vägagi tõhus. Kui see ei ole võimalik, siis maga üks tund kauem või tee nädalavahetusel kergeid uinakuid.

Uni alandab kortisoolitaset. Väike kogus sellerit enne magamaminekut töötab samuti hästi, kuna see aitab alandada stressi ja vererõhku. Võid proovida süüa sellerit näiteks koos hummusega.

Lisaks: ei puhitusele

Sa ei saa tarbida toiduaineid, mis tekitavad puhitustunnet ning samal ajal loota, et langetad kaalu. Puhitustunne on osa stressist ja näitab, et keha on hädas.

Veendu, et toitained, mida tarbid, ei tekitaks kõhugaase – eriti köögiviljade puhul!

Võib juhtuda, et pead vältima ube või mida iganes, mis sinu puhul gaase tekitada võivad.

Kuigi need nõuanded ei võta artikliks palju lugemisruumi, on need ühed põhitõed, kui tahad kaalu langetada.

Kordan veelkord üle:

  • null stressi (vähenda nii palju kui sinu võimuses on),
  • null suhkrut,
  • null gaase.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles