Kas imetamine toimib rasestumisvastase vahendina?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graham Oliver / PantherMedia / Scanpix

Eksklusiivset rinnaga toitmist beebi esimesel kuuel elukuul peetakse üsna tõhusaks rasestumisvastaseks meetodiks. Ämmaemand Maret Voites hoiatab siiski Emmede Klubis, et kõigil inimestel ei pruugi see meetod toimida.

Ükski rasestumisvastane vahend ei anna sajaprotsendilist kaitset. Enamasti on rasestumisvastastele vahenditele uuringute põhjal määratud kaitse tõenäosus. Korrektse kasutamise korral küündib see 98-99 protsenti kanti. Näiteks kondoomi üldine efektiivsus on umbes 85 protsenti, kuid täiesti õige kasutamise korral 98 protsenti. 

«Rahvusvaheline rinnaga toitmist toetav organisatsioon La Leche League International www.llli.org annab vastavalt uuringutele imetamise rasestumisvastaseks kaitseks umbes 98 protsenti, kui rangelt järgida kolme soovitust,» ütleb Voites. Need kolm reeglit on:

1. Beebi on vähem kui kuus kuud vana.

2. Ema menstruatsioonid ei ole veel taastunud.

3. Beebit toidetakse eksklusiivselt rinnaga vastavalt beebi soovile päeval ja öösel (ei kasutata lutti, ei saa lisaks vett, kunstpiima ega tahket lisatoitu).

Voites selgitab, kuidas imetamise rasestumisvastane kaitse tekib. Pärast sünnitust on munasarjad enamasti inaktiivsed. Lisaks ei lase piima tootmist soodustav hormoon, prolaktiin, ovulatsioonil toimuda. Kui ovulatsioone ei toimu, ei saa tekkida ka rasedust.

Samas on oluline teada, et naine rasestub ovulatsiooni ajal, kuid ovulatsioon tekib umbes kaks nädalat enne menstruatsiooni - seega võid rasedaks jääda ka juhul, kui ühtegi menstruatsiooni ei ole veel tekkinud!

Seega kuigi paljudel naistel taastub viljakus alles pärast imetamise lõpetamist, on võimalus uue raseduse tekkimiseks mingil määral alati olemas. «Kui teil ei ole plaanis nii pea perelisa saada, siis tasuks tõesti mõelda efektiivsema rasestumisvastase vahendi peale,» soovitab ämmaemand.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles