Eesti toidu kuu: 2018. a parim mahetoode on tume kasesiirup

Kairi Oja
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parimad mahetooted 2018
Parimad mahetooted 2018 Foto: Maheklubi

Selgusid Eesti toidu kuu raames korraldatud mahekonkursside parimad - Eesti aasta parim mahetootja on Tammejuure Mahetalu, aasta parim mahetoode on Kasekunst OÜ tume kasesiirup. Möödunud pühapäeval Vabaõhumuuseumis toimunud leivapäeval osutus külastajate lemmikuks Mätiku Talumeierei OÜ küpsetusjuust.

Eestimaalaste huvi mahetoodete vastu on kasvanud aasta aastalt ning seda kinnitasid ka äsjatoimunud mahekonkursside tulemused. 

Möödunud pühapäeval Vabaõhumuuseumis toimunud leivapäeval valisid külastajad oma lemmikuks Mätiku Talumeierei OÜ küpsetusjuustu.

Eesti aasta parimaks mahetootjaks valiti Tammejuure Mahetalu, aasta parimaks mahetooteks aga Kasekunst OÜ toodetud tume kasesiirup.

Komisjoni liige tippkokk Angelica Udeküll ütles end olevat võidutootest, Kasekunst OÜ valmistatud tumedast kasesiirupist, suisa vaimustuses: «Selles realiseeruvad kodumaine puhas loodus ja vanad traditsioonid täiesti uues võtmes. Tume kasesiirup on laia kasutusvõimalusega ning sobib uudse maitsenüansi lisamiseks nii salatitele, dessertidele kui köögiviljadele,» rääkis ta. 

Ka võiks tume kasesiirup Udekülli hinnangul kujutada endast ideaalset alternatiivi Itaalia köögist tuntud palsamiäädikale.

Veel leidis Udeküll, et tooted on aasta-aastalt läinud põnevamaks ja ka väiketootjate pakendid on järjest pilkupüüdvamad.

Parimaks mahetootjaks valiti tänavu peamiselt kanepikasvatusele ja -töötlemisele keskendunud Tammejuure Mahetalu, kus on mahedalt majandatud juba ligi paarkümmend aastat.

Teisele kohale tuli puhtatõulisi aberdiini-anguse lihaveiseid kasvatav Sentafarm, kes peab Tartus ka Lihuniku äri ja restorani. Kolmanda koha saavutas tatra- ja lambakasvatusega tegelev Tõrvaaugu Mahe Talu, kus samuti oma toodangut väärindatakse.

Konkursi korraldaja Airi Vetemaa Mahepõllumajanduse Koostöökogust tunnistas, et tänavu oli paremusjärjestuse koostamine eriti keeruline: «Kõik esikolmiku talud on omas valdkonnas teedrajavad ettevõtted, kus ühiselt tegutseb mitu põlvkonda, kes loorberitele puhkama ei jää – pidevalt otsitakse võimalusi veelgi paremaks majandamiseks. Oma tegevusvaldkonda on laiendatud toodangu väärindamisega.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles