Kikerherne karri otse Pakistani köögist

Kairi Oja
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Minni Ansip

Kaks aastat Pakistanis elanud ning pakistanlasega abielus olev eestlanna Minni Ansip vaimustus sealsest köögist abikaasa kodumaal elades sedavõrd, et peab nüüd toiduteemalist blogi, kus Pakistani roogadel on kandev roll. Tõsi, ka tema koduses köögis. 

Minni Ansip rääkis Maitsemeelele,et kikerherne karri ja riis olid olnud tema abikaasale tema õpingute ajal euroopas põhiliseks toiduks, mida ta endale aastaid ikka ja jälle õhtusöögiks valmistas.

«Seega on tegemist toiduga, mille valmistamisega peaks hakkama saama ka keegi, kellel varasem toidu valmistamise kogemus puudub, ning mida saab vabalt ka Eestimaa tingimustes valmistada,» julgustas Minni. 

Kikerherne karrit valmistades kasutab Minni tavaliselt punast sibulat. Ning lõigata tasub seda justament nõnda, nagu pildil.
Kikerherne karrit valmistades kasutab Minni tavaliselt punast sibulat. Ning lõigata tasub seda justament nõnda, nagu pildil. Foto: Minni Ansip

Nagu enamiku karride puhul, läheb tema sõnul vaja järgnevaid koostisaineid karri põhja valmistamiseks:

6 supilusikatäit õli

1 klaasitäis vett

2 keskmise suurusega sibulat (Minni kasutab tavaliselt punaseid sibulaid)

3 keskmise suurusega tomatit

4 hakitud küüslauguküünt

3 teelusikatäit riivitud või hakitud ingverit

2 teelusikatäit vürtsköömneid

0.5 teelusikatäit kurkumi

1 teelusikatäis tsillipulbrit (soovitav vastavalt maitse eelistusele lisada või asendada musta pipraga kui tsillit väga ei armasta)

1 teelusikatäis soola (soovitatav lisada maitse järgi).

Kui tahta saada veelgi tugevamat aroomi, võib Minni sõnul lisada teelusikatäie küüslaugu pulbrit.

Loomulikult on vaja ka kikerherneid (1 konserv – umbes 400g).

Eestis on Minni sõnul hea lihtne otsustada konserveeritud kikerheneste kasuks, mis meil on kergesti leitav. «Loomulikult võib kikerherneid ka ise keeta, mis on küll  suhteliselt aeganõudev ettevõtmine, samas annab kindlasti  paremaid maitseelamusi kui konserveeritud kikerherned,» rääkis ta. 

Tõsi, kodumaal viibides on Minni enda sõnul enamasti mugav ja otsustab pea alati konserveeritud kikerherneste kasuks. Pakistanis olevat aga tavaline praktika, et kikerherneid keedetakse karri jaoks kodus ja ise. 

Valmistamine Minni õpetust mööda:

Kõigepealt lisa õli ja hakitud sibulad pannile (hakkimisstiili vaata pildilt). Prae sibulad madalal tulel kuni on näha, et sibulad on muutunud pehmemaks ning on võtnud kergelt kuldpruuni jume.

Karri valmistamisel on parim valik punane sibul.
Karri valmistamisel on parim valik punane sibul. Foto: Minni Ansip

Järgmisena lisa hakitud küüslauk ja ingver. Prae paar minutit ning kui tunned, et mõnus küüslaugu ja ingveri aroom on võtnud köögis võimust, lisa kõik maitseained (köömned, kurkum, tsillipulber ja sool).

Prae natuke ja seejärel lisa eelnevalt hakitud tomatid (vaata pildilt hakkimisstiili) - siin tavaliselt lisan ka kuumust pliidile juurde. Sega pidevalt kuni tomatid hakkavad n-ö purunema ning segunema sibulaga – tekib karri.

Karri valmistamisel on üks olulisemaid komponente tomat. Kui värskeid pole käepärast, ajab´vad asja ära ka purustatud tomatid. Tõsi, värsketega on tulemus parem!
Karri valmistamisel on üks olulisemaid komponente tomat. Kui värskeid pole käepärast, ajab´vad asja ära ka purustatud tomatid. Tõsi, värsketega on tulemus parem! Foto: Minni Ansip

Seerjärel lisa kikerherned ja ka vesi. Keda natuke ning kindlasti maitse – vajadusel saad maitseaineid juurde lisada kui on soovi. Soovitan kaane all veel natuke lasta haududa ning karri ongi valmis. Alati võib maitseks peale raputada värskelt hakitud koriandrit või piparmündilehti.

Hakitud sibulale lisa hakitud küüslaugu- ja ingveritükid. 
Hakitud sibulale lisa hakitud küüslaugu- ja ingveritükid. Foto: Minni Ansip

Karri ongi valmis. Seda võib süüa riisiga või saiaga – nii kuidas endale kõige enam meeldib.

PS! Kui aega napib, aga kikerherne karri isu suur, võib tomatite asemel kasutada ka tomatipüreed. Samuti saab alati mängida vee kogusega vastavalt sellele kui paksu või vedelat karrit soovid valmistada, ning ka siis vastavalt lisada maitseaineid.

Karri ongi valmis! 
Karri ongi valmis! Foto: Minni Ansip

Vaata lisaks Minni postitusi tema blogist Instagramis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles