Kolm mõjuvat põhjust, miks asjadest vabanemine su elu kergemaks teeb

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lee Serenethos / PantherMedia / Scanpix

Öeldakse, et asjad ei tee meid õnnelikuks, kuid tänases tarbimiskeskses kultuuris tundub vahel, et hoopis asjad juhivad meie elu, mitte meie ise.

Reklaamid õhutavad meid ostma rohkem tarbekaupu, jälgima nelja aastaaega hõlmavaid moe- ja ilutrende ja ihaldama ikka uusimaid tehnoloogiavidinaid. Samas ei ole kellegi elamine ega riidekapp kummist, et sinna lõputult uusi asju kuhjata ja ka vaimule mõjutab asjade ohvriks olemine väsitavalt. Vahelduseks võiksid mõelda hoopis asjadest vabanemisele! Mida head see sulle teeb?

Vaimne vabanemine

Asjad, olgu need riided või mööbliesemed, kannavad omaniku jaoks kaasas mingit mälestust, emotsiooni. Nostalgiat tekitav esimese kodu tugitool või kleit, millega käisid aastaid tagasi (kunagise) kallima sünnipäeval. Aeg-ajalt tasub teha endas inventuuri, vabaneda vanadest emotsioonidest ja teha endas ruumi uutele emotsioonidele. Seismajäänud asjast vabanemiseks ei pea tänapäeval isegi kodust väljuma — otsi mobiilis välja mõni populaarne müügikeskkond nagu Yaga.ee või Osta.ee või riputa asjast tehtud foto kasvõi oma Facebooki seinale.

Ruumiline vabanemine

Mõnikord seisavad riided aastaid või lausa aastakümneid kapis, sest need on pealtnäha terved ja kasutuskõlblikud, kuid ometigi ei tule ega tule seda korda, kui neid tegelikult uuesti selga panna sooviksime. Peaksid vähemalt kord aastas oma elamise ja riidekapi üle vaatama ja vabanema asjadest, mida sa ise enam ei vaja. Ruumi hulk, mis nende asjade arvelt vabaneb, võib sind ennastki üllatada. Edasijõudnutele aga soovitus, et juba enne uue eseme soetamist, olgu selleks siis senisest veelgi vingem akutrelli komplekt või järjekordne kingapaar, kriitiliselt mõelda, millisest samaliigilisest esemest oma kodus oled valmis koheselt loobuma. Ja kui kohe üldse ei ole, siis äkki on kõik vajalik juba olemas ja ei peakski uut ostma.

Emotsionaalne rahulolu 

Miks lasta laste mänguasjadel kurvalt kapinurgas konutada, kui need võiksid pakkuda väga suurt rõõmu mõnele väiksele särasilmale. Võta see pooltund, pildista mänguasjakasti sisu üles ja pane müüki sobilikule veebilehele või Facebooki gruppi. Tänu sulle võib lapseni jõuda mänguasi, mida ta endale täishinnaga lubada ei saaks, kuid mis kasutatud kujul muutub talle kättesaadavaks ja pakub vähemalt sama palju rõõmu. Sama on tegelikult ju kõigega, millele sa oma kodus enam head kohta ei leia. Miks mitte anda neile uus elu? Jagatud rõõm on topeltrõõm, eks. Ja kui tahad olla veelgi suurem heategija, siis saad oma kasutuseta jäänud asjade müügist saadava raha annetada sõna otseses mõttes ühe klikiga mittetulundusorganisatsioonidele, kes seda tõeliselt vajavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles