Uuring: eliitkoolil pole ülikooli astumisel mingit eelist

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels

Uurijad ütlevad, et eliitkoolid ei paku õpilastele mingeid eeliseid, kui asi puudutab ülikooli astumist või seal omandatavat eriala.

Aalto ülikool, instituut VATT ja tööjõuinstituut tegid Soomes uuringu, et teada saada, millist rolli mängib eliitkooliharidus tudengite edasisel haridusteel. Uuringu juht Mika Kortelainen ütles YLE uudistele, et nende eeldus oli lihtne: nad arvasid, et eliitkoolis käimine annab õpilastele ülikooli pääsemisel suure eelise. Selgus aga, et asi pole sugugi nii. Enamik tudengeid võetakse Soomes kõrgkooli vastu eraldi sisseastumiseksamite põhjal ja koolihindeid ei arvestata.

Uuring ei näidanud ka erilist seost eliitkoolis käimise ning omandatud kõrghariduse tüübi vahel, kui arvesse võtta «eliiterialad», nagu näiteks meditsiin, majandus ja juura.

Jah, uurijad leidsid, et eliitkoolide lõpetajad asuvad küll rohkem õppima meditsiini ja juurat, kuid asi on hoopis selles, et tegemist juba ongi andekamate õpilastega, kes näitasid juba keskkoolis paremaid tulemusi. «Tulemused näitavad, et Soome keskkoolid on kõrge tasemega ja erinevused koolide vahel on minimaalsed,» selgitas Kortelainen.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles