13 asja, mida enesekindlad inimesed ei tee

Naine
Copy
Foto: Monkeybusiness Images / Panthermedia / Scanpix

Enesekindlad inimesed teavad oma väärtust ja mida nad tahavad. Neil on ühiseid harjumusi ja mõttemustrid, mis on neil aidanud oma eesmärke saavutada.

Dr Barbara Markway kirjutab ajakirjas Psychology Today, mida enesekindlad inimesed ei tee.

  1. Nad ei arva, et nad on teistest vähem väärt. Enesekindluse üks alustalasid on teadmine, et minu kui inimese väärtus on teistega võrdne. See ei tähenda, et sa ei peaks oma vajaduste rahuldamiseks vaeva nägema. Kindlasti ei tähenda see ka seda, et elu kohtleks kõiki õiglaselt. See tähendab, et sul on täpselt samasugune õigus enda eest seista, oma unistuste poole püüelda ja oma elu nautida nagu kõigil teistel.
  2. Nad ei karda endas kahelda. Enesekindlad inimesed saavad aru, et eneses kahtlemine ei ole alati halb. Mõnikord annab hirm aimu, et sa ei ole eesseisvaks ülesandeks piisavalt ette valmistunud. Kui sa pead kuskil esinema, ettekande tegema või intervjuu andma, siis harjuta mõttes läbi, mida sa ütled. Nii on hiljem kergem, kuid kõik ei lähe plaanipäraselt ja pinge on õhus. Ebakindlus võib anda märku ka sellest, et sul tuleb rohkem infot hankida, liikuda teises suunas või hoopis puhata.
  3. Nad ei kahtle liiga palju. Eelmise punktiga käib kokku see, et enesekindlad inimesed asuvad pärast harjutamist tegudele ja ei jää liiga pikalt muretsema selle pärast, mis kõik võib valesti minna.
  4. Nad ei oota «suuri hetki». Enesekindlat inimest ette kujutades võid mõelda, et see on keegi, kes teeb väga suuri ja julgeid tegusid – näiteks kandideerib riigikokku või teeb oma kaaslasele suure seltskonna ees abieluettepaneku. Tegelikult võib julgust ja vaprust näha ka väikestes sammudes. Need järk-järgulised sammud teevad sind tänu su oma saavutustundele ja ka teiste tunnustusele aina tugevamaks.
  5. Nad ei aja segi enesekindlust ja ülbust. Mõned inimesed kardavad enesekindlust, sest ei taha teistele kandadele astuda, liiga palju ruumi hõivata või lihtsalt jobuna tunduda. Enesekindlus ei ole aga sugugi sama, mis ülbus või nartsissism. Tegelikult ei ole enesekindlad inimesed üldse enesekesksed, sest kui inimene ei muretse nii väga, mis mulje ta teistele jätab, pöörab ta ka teistele rohkem tähelepanu.
  6. Nad ei karda tagasisidet ja konflikte. Enesekindel inimene on tänulik, kui saab tagasisidet ja ei lähe seepärast endast välja. Kui saad aru, et hinnatakse su tegevust, mitte sinu enda väärtust, tuled kriitikaga (või isegi tõrjumisega) paremini toime ja lase sel end murda. Samuti ei tähenda enesekindlus seda, et sa konflikti korral teistest üle sõidaks. Oma suu saab puhtaks rääkida ka ilma teisi hukka mõistmata ja neid ära kuulates.
  7. Nad ei karda eksida. Enesekindlus ei tähenda seda, eit inimene oleks eksimatu, naerataks kogu aeg ja ei kogeks ärevust või ebakindlust (vaata teist punkti). See tähendab hoopis, et sa oskad nende tunnetega toime tulla ja lähed edasi järgmise väljakutse juurde.
  8. Nad ei ürita kõike täiuslikult teha. Perfektsionism on vale mõtlemine, mis põhjustab madalat enesehinnangut. Sa ei saa enne uue asjaga tegelemist sellest juba kõike teada. «Kõik või mitte midagi» suhtumine ei lase sul tegeleda asjadega, mida südames enim väärtustad.
  9. Nad ei usu kõike, mida reklaamis näevad. Paljud reklaamid on üles ehitatud nii, et tekitada sinus tunne, justkui sa oleksid puudulik. Ettevõtted soovivad sulle müüa oma tooteid ja tahavad, et sa tunneks end halvasti. Seetõttu jäetakse mulje, nagu sul oleks mingi probleem, millele neil on vastus. Ära lase end eksitada, sinu kehal ei ole midagi viga.
  10. Nad ei usu kõike, mida sotsiaalmeedias näevad. See tõde on eelmise punktiga tihedalt seotud. Lihtne on hakata uskuma, et kõik sinu ümber elavad unistuste elu, on täiuslikes suhetes, teevad imelist karjääri ja näevad välja nagu supermodellid. Ära unusta, et inimesed postitavad oma elust valdavalt vaid häid asju ja ilma ette laotud detailid on hoolsalt üle silutud. Kõigil on omad probleemid, iluvead ja mured, neid lihtsalt Facebookis ei näidata.
  11. Nad ei väldi uute asjade proovimist. Kui sunnid end järjepidevalt uusi asju proovima ja paned end ebamugavatesse olukordadesse, siis hakkad rohkem hindama seda, kuidas eksimused ja vead sind arendavad. Sinu kasvab teadmine, et tagasilöögid kuuluvad elu juurde. Paradoksaalselt aitab valmidus ämbrisse astuda võimaluse olla edukam, sest sa loobud ideest kõike sajaprotsendiliselt õigesti teha ja hakkad lihtsalt rohkem tegutsema. Mida rohkem asju ette võtad, seda suurem on tõenäosus, et midagi läheb õigesti.
  12. Nad ei keskendu vaid iseendale. Tundub ehk vastuoluline, kuid mida enesekindlam oled, seda vähem muretsed vaid enda pärast. Igaüks on vahel ruumi astudes mõelnud, et kõik vaatavad vaid teda ja mõistavad teda hukka. Tegelikult on inimesed iseenda mõtete ja tegevusega niivõrd ametis, et ei mõtle pidevalt sellele, kuidas teised on.
  13. Nad ei lase teistel otsustada, mida oma eluga teha. Mitte keegi teine ei saa sulle öelda, mis on sinu jaoks päriselt oluline. Tõsi küll, et meie ühiskonnas on ettekujutus, et parem töö, suurem maja ja uhkem auto teevad meid õnnelikuks. Selleks, et nendest kriteeriumidest mööda vaadata, on avaja palju jõudu ja meelekindlust. Enesekindlus ei väljendu alati mingites suurtes ja uhketes tegudes, see võib peituda ka julguses öelda «See ei ole mulle».

Sõbranna avaldas loo esmakordselt 28. septemberil 2018.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles