Miks on kuningannal kaks sünnipäeva? (1)

Angela Blumkvist
, Sõbranna.ee tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jane Barlow / PA Wire/PA Images

Käesoleva aasta 21. aprillil tähistas kuninganna Elizabeth II enda 92. sünnipäeva. 9. juunil tähistas kuninganna samuti oma 92. sünnipäeva. Miks nii?

Kuigi kuninganna on 92-aastane, on tal olnud 150 sünnipäeva. Kuninganna Elizabeth II-se või kunagise printsess Elizabeth Alexandra Mary sünnikuupäev on 21. aprill 1926. Juba siis, kui kuninganna oli noor tüdruk, oli tema sünnipäev suursündmus. Oma 16. sünnipäeval toimus Elizabethi esimene ametlik visiit. 

21. aprill oli kunagi printsessi jaoks avalik pidupäev, kuid 1952. aastal, kui ta troonile astus, on olnud avalikuks tähistamiseks hoopis juunikuine päev. Kuningannaks saades osales ta 9. juunil esmakordselt riigijuhina paraadi Trooping of the Colour. Sellest kuupäevast sai kuninganna «ametlik sünnipäev». Küll aga ei tähistata seda igal aastal 9. juunil, vaid tegu on liikuva pühaga. Tähtis päev leiab aset juuni teisel laupäeval, kirjutab TheList.

Kahe sünnipäeva komme sai alguse 1748. aastal, mil valitsejaks oli kuningas George II. Kuningal oli sünnipäev novembris, kuid sügisesed ilmad ei sobinud külaliste võõrustamiseks ega paraadiks. Seetõttu otsustas kuningas enda sünnipäevapidustused siduda igaastase suvise sõjaväeparaadiga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles