10 soovitust, kuidas sügisel kaalu langetada

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kati Neudert / PantherMedia / Scanpix

Suvi on olnud puhkuse ja vabaduse aeg. Inimesed on vabanenud oma tavapärasest rutiinist ning lihtsalt nautinud. Seetõttu on suvi ka aeg, kui paljud inimesed on jätnud oma treeningutesse pausi ning toitumine on muutunud vabamaks.

See soov on täiesti mõistetav, aga selle tulemus võib olla see, et suve lõpuks on lisandunud üsna mitu ülekilo, mis rõõmu ei valmista, või pole soovitud kaalulangetus toonud tulemusi. Seetõttu jagab toitumisnõustaja Erik Orgu nippe, kuidas sügisel kaalu langetada.

Tee treeningud lühemaks!

Sügisel on liikumist rohkem kui talvisel ajal ning see on ka põhjus, miks oma tavapärase treeninguaja võid umbes poole võrra lühendada. Ka ma ise treenin tavapärase 1 tunni asemel 30 minutit. Tõstan oma treeningute intensiivsust selle arvelt. Kui sa siiski treeningud ära jätad, siis pead seda ka toitumisel arvestama.

Mine kohe pärast ärkamist jalutama

Alusta oma hommikut kiirkõndimisega, kõnni 10 minutit ühes suunas ja siis sama tee tagasi. Vali eri marsruute, siis on lihtsam hommikusest rutiinist kinni pidada ja ei lähe igavaks. Joosta ei soovita, aga kui soov rohkemaks, siis sörgi.

Hommikune kõnd on hea vahend distsipliini treenida. Kui oma kõnnilt naased, siis anna kehale midagi maitsvat ja toitvat.

Liigu jalgsi!

Kui oled puhkusel, siis liigu võimalikult palju jalgsi. Kasuta oma keha transpordivahendina. Kui õhtul tunned, et oled väsinud, siis järelikult oled kaloreid ja keharasva kulutanud. Enne jalutamist söö tervislik toidukord ja võta kaasa tervislik vahepala, sest sind võib kimbutada näljatunne. Lihtsa ja maitsva vahepala saad valida mu toitumiskavast, näiteks banaan ja mandlid.

Intervalltrenn kõndides

Külastades mõnda paika turistina, siis liigu külastatavate vaatamisväärsuste vahel jala ning tee seda kiiresti. Kui oled vaatamisväärsuse juures, siis seal võta aeg maha, puhka, vaata, naudi ja ära unusta vahepala kaasa võtta.

Kasuta oma keha energiat liikumiseks

Kasuta liiklemisel transpordivahendeid, kus pead oma keha energiat kulutama, näiteks liigu jalgrattaga, rulaga, rulluiskudega jne.

Katseta uusi treeninguid!

Kui armastad enamasti jõusaalis treenida, siis mine vahelduseks rühmatrenni. Sügisel saab ka erinevaid välispordi võimalusi kasutada. Katseta ja proovi julgelt!

Planeeri aktiivset töövälist aega

Näiteks mine paadiga sõitma, kus pead ise aerutama või tehke sõpradega matk jalgratastel. Oluline on ka töövälisel ajal oma keha liigutada, eriti kui töötad pidevalt sundasendis.

Osta endale kodused treeningvahendid

Näiteks kummilindid (väga hea on ringikujuline kummilint). Nendega on võimalik terve keha lihaseid treenida ja igal ajal ning kohas.

Mine ujuma

Kui Eestimaa järvedes ja meres enam ujuda ei kannata, mine ujulasse. Alusta näiteks 20 minutist. Kui tunned peale ujumist, et oled väsinud, siis oled pingutanud piisavalt. Vaikselt võid siis ujumise kestust tõsta.

Tantsi

Kui lähed peole, kus on muusikat, siis tantsi rõõmuga. Kui tantsides hingamine kiireneb ja nahk läheb higiseks, siis kulutad kaloreid ehk teed trenni. Väga oluline on see, et need kalorid jääksid kulutatuks ja sa ei joo ega söö neid peo käigus tagasi. Enne pidu söö tervislik toitev õhtusöök, et energiat jätkuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles