Moodne etikett: mida teha, kui määrid päevade ajal kogemata ära võõra diivani?

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Wavebreakmedia ltd/Scanpix

Tänapäeva põletavad küsimused ei ole stiilis «kas saapad ja mantel võivad olla erinevat värvi». Ei, tänapäeva naisi huvitavad hoopis teistsugused küsimused.

Metro otsustas uue artiklisarjaga neile küsimustele vastused leida. Kui sa oled inimene, kellel on päevad (või on sul need kunagi olnud), siis sa ilmselt tead seda tunnet. Sa oled istunud sõbra diivanil ja rahulikult juttu ajanud, tõused püsti – ja mõistad hetkega, et veri on lekkinud, tampoon, side või menstruaalanum ajab üle ääre.

Heal juhul on diivan tumedat tooni ja vereplekk ei paista silma, kuid mida teha, kui diivan on hele? Kuidas selles olukorras hakkama saada? Milline on moodne etikett?

Nõu annavad Pink Parceli asjatundjad, kes kinnitavad, et kui sa oled inimene, kel on menstruatsioon, siis su elus juhtub kohe kindlasti, et sa lekid sohvale, voodisse, toolile või poiss-sõbra peale. «Las me avaldame sulle saladuse: sa elad selle üle! See juhtub meie kõigiga. Ainus, mis me saame teha, on hakata päevi normaliseerima. Alustame vestlust, nii et päevad ei oleks säärane tabu. Muuda see naljaks! Paku, et maksad diivani puhastuse eest. Osta teisele osapoolele kooki. Seejärel liigu edasi ja unusta see ära. Sa oled inimene, kellel on erinevad kehalised funktsioonid, sa oled tüdruk – see kõik on okei.»

Sisuliselt peaksid sa veri-diivanil olukorda suhtuma täpselt samamoodi, nagu sa suhtuks sarnasesse olukorda, ainult et vere asemel oled sohva määrinud ära näiteks veiniga. Vabanda ja abista olukorra lahendamisel, aga ära käitu, nagu see oleks maailma kõige jubedam asi. Menstruaalveri pole rõve või räpane, see on elu osa. Ja asi polnud ju nii, et sa otsustasid tahtlikult sõbra diivanit rikkuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles