Eksperiment: tütre ema Helen Unt proovis koolitoidu ise järele (2)

Kairi Oja
, Toiduportaali Maitsemeel toimetaja, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolitoit näeb tänapäeval hea välja ning maitseb enamasti sama hästi! 
Pildil Rocca al Mare koolitoit.
Koolitoit näeb tänapäeval hea välja ning maitseb enamasti sama hästi! Pildil Rocca al Mare koolitoit. Foto: Helen Unt

Sel nädalal kutsus koolitoitlustaja kõiki vanemaid proovima, kuidas võsukeste söödav igapäevane lõunaeine mekib. Lapsevanem Helen Unt kasutas samuti võimalust ja läks uurima, kas tänapäevane koolitoit on piisavalt tervislik ja kõhtu täitev või on vahel kõrvu jõudev nurin õigustatud.

Kõik teavad kedagi, kes teab kedagi, kes lapsepõlves saadud sööklatraumast tänaseni üle saanud ei ole.

«Mõni suudab siiani vabalt peas rekonstrueerida kõrbenud piimasupi lõhnabuketti, teine kardab tänaseni kastme seest kogemata välja tõmmata suure pehme pekitüki ja sõna «karamellikissell» määrib vahel ära isegi karamellipudingi nime,» rääkis 14-aastase tütre ema Helen Unt. 

Säärane vanaaegne menüü on Undi sõnutsi juba unustuse hõlma vajunud, kuid kohal on uued mured, mis lapsevanematele peavalu põhjustavad vahetunnis ostetud krõpsupakkide näol.

«Päevad on intensiivsed, õhtul minnakse trenni ja korraliku sooja toiduta on tervisemured kerged tulema,» kostab naine. 

Et ikkagi selge oleks, mida lastele süüa antakse, läks Helen Unt ja tegi oma silma ja kahvliga olukorra selgeks.

Seinale oli kenasti kleebitud nädala menüü, kust selgus, et sel päeval saab süüa hautatud kanaliha erinevate lisanditega. «Kana pidi olema küll hapukoorekastmes, kuid vastu vaatav kana nägi välja pigem omas mahlas marineeruvat. Kõrvale tõstsin proovi mõttes nii kartulit kui riisi,» rääkis Unt. 

Põnevaks läks olukord salatiosakonnas. «Saadaval oli nii tuttavlik porgandisalat ananassiga, kui riivitud peet. Juurde sai lisada porrut ja – hea üllatus – värskeid hiigelsuuri jõhvikaid, mis teenindaja sõnul pidid olema kultuursed,» rääkis Unt ja leidis, et kultuurne jõhvikas sobib haridusasutusse küll.

Salatile sai tema sõnul lausa mitut kastet peale valada ja seemnesegu näol kogu paketti veel tervislikumaks muuta. «Eriti meeldis mulle see, et nii salatile kui soojale toidule sai oma äranägemise järgi peale siputada maitserohelist, mis toidule lisamaitset ja ilusat välimust lisab,» kõneles ta.

Joogiks pakuti tolpäeval piima, keefirit ja maitsevett. Magustoiduks sai kaasa haarata veel vitamiinirikka pirni.

Rocca al Mare kool on koos õpilaste ja lapsevanematega koolimenüü koostamisel ise palju kaasa rääkinud. Ikka selleks, et lõuna piisavalt maitsev oleks ja õpilased sooja lõunasööki niisama näksimisele eelistaksid.

Nii on valikus ka taimetoiduvariant - sel päeval pakuti kikerhernekarrit hautatud juurviljadega. «Kui muidu mulle taimetoidud maitsevad, siis sel konkreetsel juhul tundus mulle lihasöömine etem mõte,» täheldas Unt.

Neile, kes kreemist kookospiimast karrit ootasid, tuli reaalsus taldrikule üsna vesise ampsu näol ja hautatud lillkapsas püsis vaid nõrga tahtejõu alusel originaalkujulisena. «Küll aga on eesmärk üllas ja ehk on muudel päevadel taimetoitu eelistavad lõunatajad rohkem õnnistatud,» lisas ta. 

«Kokku võiks aga kogemuse võtta nii, et 1,82 EUR eest sai kõhu enam kui korralikult täis. Valik oli piisavalt lai ning toidu maitse üle ei saa kuidagi kurta. Kui võrrelda tänapäevast lõunataldrikut lapsevanemate enda mälestustega, siis võib igati rahul olla – koolitoit ON oluliselt maitsvam,» resümeeris Unt. 

Tol päeval oli koolitoidu menüüs:

Hautatud kanaliha hapukoorekastmes

Aurutatud lillkapsas

Keedetud riis

Keedetud kartulid

Porgandi ja ananassisalat

Peet, tomat, porru, jõhvikad

Kastmevalik salatitele

Pria piimatooted: piim, R 2.5 % ja keefir, R 2.5 %

Must seemneleib

Kodu rukkileib

Must leib

Südamesepik

Mahe maisivahvlid

Pirn ja varsselleri snäkid

Taimetoit: Aedviljakarri kikerhernestega

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles