Kolm hoiatavat märki, et oled tööl läbipõlenud

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Scanpix

Olgu töö kui paeluv ja tasuv tahes, mõnel päeval on väga raske end tegudele sundida. Kuidas aga teha vahet lihtsalt raskel nädalal ja tõelisel läbipõlemisel? Uus uuring tõi välja kolm peamist märki.

California Ülikool Berkeleys avaldas uuringu, milles selgitas välja kolm ohumärki, millele igaüks peaks tööl tähelepanu pöörama, edastab Pure Wow. Kui jõuad kiirelt jaole, saad veel midagi ette võtta ja töönaudingu taastada.

Sa ei suuda end voodist välja ajada

See on nagu nõiaring – ühelt poolt oled vähese une tõttu stressis ja teiselt poolt magad vähe, sest oled töö tõttu stressis. Mida enam selle unetuse karusselliga sõidad, seda enam tunned, et ei ole produktiivne ja tuju kõigub nii tööl kui vabal ajal.

Esmalt peaksid püüdma oma unevõla täis magada. Võta see omale prioriteediks, sest kosutav uni on kõige olulisem samm olukorra parandamiseks. Kui saad, tee enne tööle minekut väike jalutuskäik või sõida rattaga, et süda korraks kiiremini pumpama panna. Söö korralikku hommikusööki, isegi kui pead seda tegema alles töölaua taga. Tund aega enne magamaminekut lülita arvuti ja telefon välja, et saaksid oma mõtted tööasjadelt eemale ning ajule puhkust anda.

Sinu igapäevased tööülesanded jätavad sind külmaks

Kui sulle viis aastat tagasi tutvustati võimalust end suure projekti juures tõestada ja end proovile panna, siis olid väga elevil ja entusiasmi täis. Nüüd tunned, et oled tuim ja küüniline, suur «äge projekt» tekitab aga vastumeelsust.

Mõtle veidi järele ja selgita välja, mis on täpsemalt see, mis sulle töö juures kõige suuremat stressi ja frustratsiooni tekitab. Kas seal on midagi, millega võiks tegeleda keegi teine? Võib-olla on tööl keegi uuem ja algajam, keda saaksid seejuures juhendada? Otsi loomingulisi lahendusi, et saaksid lahti kõige ebameeldivamatest tööülesannetest, mis su stressi suurendavad.

Sulle tundub, et sinu töö ei ole üldse oluline

Kui sa just ei päästa igapäevaselt elusid, siis on see täiesti normaalne tunne, mida tööl tunda. Kas see, mis ma oma eluga teen, on üldse tähtis? Kas see muudab midagi? Tegeledes iga päev pigem pisiasjadega võib jääda mulje, et see kõik on tühine.

Esmalt püüa meenutada, miks sa selle töö üldse vastu võtsid. On see sulle üldse sobiv? Kas tunneksid end paremini, kui teeksid sama tööd teises kohas või tahaksid hoopiski karjäärisuunda muuta? Kui mõtled, et võib-olla, siis tasub see teema enda jaoks põhjalikumalt läbi mõelda. Vaata tööpakkumisi ja koolitusi, uuri oma võimalusi. Kui töölt lahkumine ei ole praegu mõeldav, siis keskendu praeguse olukorra parandamisele ja püüa leida igas päevas midagi positiivset. Võib-olla saad sa oma kolleegidega väga hästi läbi või toetad nende arengut. Võib-olla muudad sa oma klientide elu kuidagi paremaks, positiivsemaks, lihtsamaks. Sel juhul on sinu tööl väga oluline mõte!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles