Imelihtne nipp, kuidas olla parem vestluskaaslane

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graham Oliver / PantherMedia / Scanpix

Sa võid olla väga sõnaosav ja nupukas väitleja, kuid see ei tee veel sinust head vestlejat. Kõige olulisem vestlusoskuse juures on tähelepanelik kuulamine.

Selleks, et teist paremini kuulata ja tema öeldule kaasa mõelda, üks väga lihtne nipp. Enne vastamist tee üks väike paus. Ja see ongi kõik!

Psühholoog Richard Carlson kirjutas sellest oma raamatus «Don’t Sweat the Small Stuff…and It’s All Small Stuff», kus toonitas mõttepausi olulisust lausega «hinga, enne kui ütled», kirjutab Pure Wow.

Sama meetodi teist versiooni kuulutab ka dr Kenneth Miller. «Enne kui vestluses vastad, tõmba hinge,» soovitab ta. «Mitte suurelt, valjult ja märgatavalt, et oleks kohe näha, et proovid parema kuulamisoskuse nimel uut tehnikat. Ei, vaid normaalne, lihtne, tavaline hingetõmme.» Hinga sisse ja välja.

Dr Miller möönab, et esialgu võib see tehnika tunduda veider ja ebaloomulik – eriti inimestele, kes ei ole harjunud vaikusega ja kel on kombeks teiste lauseid lõpetada või nende jutule sisse sõita hirmus, et siis nad ei saagi sõna.

Hingetõmbe meetod toimib hästi just seetõttu, et nii ei katkesta sa kogemata teise mõtet. Hetkeline paus annab märku, et mõlemad on valmis selleks, et nüüd võtad sina jutujärje üle. See annab ka vestluskaaslasele märku, et survet ei ole ja kui tal tekib mõni mõte, ei ole vaja sinust üle rääkida, sest kohe tuleb jälle tema kord rääkida. Nii ütleb ta ka suurema tõenäosusega kõik välja, mida öelda tahaks.

Teiseks annab pisike paus sulle aega oma vastus korra üle mõelda. Seega hinga/mõtle, enne kui ütled. Võib-olla otsustad viimasel hetkel üldse mitte midagi öelda. Vestluskaaslase jaoks oled aga väga hea kuulaja ja priima kaaslane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles