Mida teha, kui su lapse sugu sulle pettumuse valmistab?

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

See on tabu, millest ei räägita. Ikka öeldakse: «Oh, mind ei huvita, kas ta on poiss või tüdruk, peaasi, et sünnib terve laps!» Kuid kui sa ootad tütart, aga saad hoopis poja? Või vastupidi? Mida selle pettumusega peale hakata, kui seda endale tunnistadagi on hirmus?

Ekspert ja raamatu «The Positive Birth Book» autor Milli Hill ütles Metrole, et kõigepealt peaks ootavad vanemad endalt küsima, miks nad just kindlast soost last ootavad. «Küsi endalt, miks üks sugupool nendele ootustele kindlasti ei vasta?»

«Näiteks võivad vanemad unistada, et saavad poisiga mürada ja jalkat mängida, või siis hoopis tütrega õrnutseda ja kallistada – on aeg need iganenud stereotüübid peast heita,» ütleb Hill. «Lapsed sünnivad oma eripäradega, neid kujundavad ka vanemate huvid, suhtumine ja ootused. Kui isa armastab jalkat, võib tema tütar rahvusliigas lõpetada!»

2018. aastal võiks arvata, et sugu pole takistus teatud tegevuste juures ning me ei arva enam, et lapse sugu võiks neid ühe või teise asja saavutamisel takistada. Hoolimata sellest võib mõne inimese hinges olla igatsus just pisipoja või beebipreili järele. Sel juhul ütleb Milli, et ehk on parem üldse mitte enne sünnitust sugu lasta endale öelda. «Sünni hetk on emotsionaalne ja oma beebiga esimest korda kohtumine nii hingemattev, et üldiselt jäävad küsimused «poiss või tüdruk» tagaplaanile.

Kui sa igatsed just poissi või tüdrukut, siis see ei tee sinust halba lapsevanemat või kedagi, kes oleks isekas ja kes ei suuda olla tänulik. Seniks, kuni sa ei kasvata oma last tundes, et ta on sulle pettumuse valmistanud, on sul õigus tunda täpselt seda, mida sa tunned.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles