Parim veinikirjutis valitud

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korraldajad ja źürii liikmed: Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni 
president Kristjan Markii ja Kalev Kesküla abikaasa Liina Kesküla.
Korraldajad ja źürii liikmed: Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni president Kristjan Markii ja Kalev Kesküla abikaasa Liina Kesküla. Foto: Meeli Küttim

Eile õhtul kuulutas Eesti Sommeljeede Assotsiatsioon eesotsas presidendi Kristjan Markiiga Tallinna vinoteegis Time to Wine välja veinikirjaniku Kalev Kesküla nimelise preemia võitjad parimate veinikirjutiste eest.

Tänavu viiendat korda peetaval võistlusel hinnati möödunud kahe aasta jooksul ilmunud veiniteemalisi lugusid, mida laekus 14 autorilt ühtekokku 37.

Luuletaja, aja- ja veinikirjaniku Kalev Kesküla nimelise parima veinikirjutise peapreemia võitis Igor Sööt artiklite «Kes otsustab veinipudeli sisu ja hinna üle?» (Edasi.org) ja «Vana maailma veinimeistrid – kas lähituleviku kliimapagulased?» (KÖÖK #16_2) eest. Ühtlasi tunnustati Igor Sööti kui viljakat autorit, kes käsitleb osavalt ja kõigile arusaadavalt päevakohaseid, samas klassikalisi teemasid mõnusalt loetavas keeles.

Diplom parima veinikirjutise eest läks Igor Söödile.
Diplom parima veinikirjutise eest läks Igor Söödile. Foto: Meeli Küttim

Lisaks diplomile saab parim autor alati ka 12 pudelit tänavuse Eesti parima sommeljee valitud veini. Seekord tegi valiku sommeljee Ketri Leis veinibaarist Pazzo.

Teise koha võitis Kristina Remmel artiklite eest «Veinimärkmeid läbi aegade – vaimukast värsireast puuviljasalatini» (KÖÖK #16_2) ja «Lõhnab nagu naabrinaise kaminatuli – metafoor, veinikirjelduse asendamatu abiline» (KÖÖK #19_1). Žürii tunnustas Kristina Remmelit hea teemapüstituse ja -käsitluse eest, samuti kirjutamist Kalev Kesküla vaimus.

Ketri Leis, tänavune Eesti parim sommeljee, kes valis võidutöö autorile välja preemiaveinid ja tuli ühtlasi veinikirjutajate hulgas kolmandale kohale.
Ketri Leis, tänavune Eesti parim sommeljee, kes valis võidutöö autorile välja preemiaveinid ja tuli ühtlasi veinikirjutajate hulgas kolmandale kohale. Foto: Meeli Küttim

Kolmandaks tuli Ketri Leis artikliga «Parim õppimise viis on võistlemine» (Edasi.org), mis heidab vahetu ja siira pilgu sommeljeede võistluste eripäradesse. 

Žürii andis tänavu välja ka rea eripreemiaid.

Toomas Toomsood tunnustati loo eest «Veini mõju tervisele Prantsuse paradoksi valguses» (Vine.ee), mis seob soravalt kokku teemakohased müüdid. Arsti kirjutatuna on see värske ja asjatundlik lähenemine vanale, kuid siiani tundlikule teemale.

Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni president Kristjan Markii ja kaks eripreemiat võitnud Kristel Voltenberg.
Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni president Kristjan Markii ja kaks eripreemiat võitnud Kristel Voltenberg. Foto: Meeli Küttim

Kristel Voltenbergi tõsteti esile kirjutiste eest «Šampanjast, millega Tartus rahulepingu sõlmimist tähistati», «Klarett on naps poiste jaoks, portvein meeste jaoks, kuid see, kes tahab saada kangelaseks, peab jooma brändit» ja «Küsite minult, milliseid veine ma armastan? Küsige minult parem, milliseid naisi ma armastan» (kõik kolm Mulligalerist.blogspot.com). Muu hulgas märgiti ära autori teistsugust käsitlust joogikultuurist Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva raames.

Hannes Sarapuu sai eripreemia artikli eest «Kuidas minust sai teefarmer Gruusias» (Edasi.org), mida tõsteti esile kui inspireerivat ja säravat teekonna kirjeldust. Janeck Uibot pärjati eripreemiaga uue ja kaasaegse keskkonna Edasi.org loomise eest, mis pakub korrapäraselt kvaliteetset lugemist veinikultuuri teemadel. Arne Pajula kirjutist «Vaade tammevaati» (VINE) tunnustati kui kõige rohkem entsüklopeediliste teadmiste edastamisega silma paistnud käsitlust.

Eraldi anti välja ka persoonilugude eripreemiad. Esimene koht läks Ene Kaasikule loo eest «Tiina Tauraite lugu. Pipraviina...» (KÖÖK #13_3), teine Ene Ojaveskile artikli eest «Kristjan Peäske – kirglik töömees» (KÖÖK #18_4) ja kolmas Kadri Kroonile kirjutise «Uus veinimaailma James Bond» (Edasi.org) eest.

Tänavu anti esmakordselt välja ka publiku hääletuse eripreemia. Enim hääli sai Kristel Voltenbergi lugu «Šampanjast, millega Tartus rahulepingu sõlmimist tähistati» (Mulligalerist.blogspot.com). Teist ja kolmandat kohta jäid võrdselt jagama Ülle Valdre «Armeenia veinide uus tulemine» (Vine.ee) ja Igor Söödi «Kes otsustab veinipudeli sisu ja hinna üle?» (Edasi.org).

Žüriisse kuulusid Liina Kesküla, Karl Martin Sinijärv, Heidi Vihma, Ketri Leis ja Kristjan Markii.

Eelmistel aastatel on auhinna võitnud Arne Pajula, Siiri Kirikal, Sakarias Leppik, Kristjan Markii ja Kristjan Ots.

Järgmisi Kalev Kesküla nimelisi parimaid veinikirjutisi valitakse 2020. aastal.

Kõiki nimetatud veiniteemalisi lugusid saab lugeda Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni kodulehel www.sommeljee.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles