Algas konkurss 2019. aasta toidupiirkonna leidmiseks

Kairi Oja
, Toiduportaali Maitsemeel toimetaja, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kairi Oja

Maaeluministeerium kuulutas välja konkursi 2019. aasta toidupiirkonna tiitli kandja leidmiseks, kes võtaks teatepulga üle tänavuselt Eesti toidupiirkonnalt Pärnumaalt.

Kohaliku toidu tutvustamiseks valitakse alates 2016. aastast Eesti toidupiirkonda, kus toodetud toidule ja mille toidukultuurile pööratakse aasta jooksul suuremat tähelepanu.

«Kõrge kvaliteediga, puhas ja maitsev Eesti toit on suur rikkus. Kuigi Eesti on väike, on meil uskumatult palju erilisi toite ja piirkondlikke erinevusi, mida aastatoidupiirkonna valimine aitab laiemale avalikkusele tutvustada,» rääkis maaeluminister Tarmo Tamm, kelle sõnul annab toidupiirkonna tiitel paikkonnale uut hingamist ja aitab ka kohalikku ettevõtlust edendada.

«Kõik seniste toidupiirkondade esindajad on rõhutanud, et tiitliga on kaasnenud senisest parem koostöö toidutootjate ja pakkujate vahel. See on aidanud leida uusi koostöökohti kohalike ettevõtjate ning organisatsioonide vahel ning töötada välja uusi üritusi, tooteid ja teenuseid,» lisas Tamm.

Hea näide uutest toodetest on Tamme sõnul toidumeenete konkurss, mida korraldati maitsete aasta jooksul nii Peipsi- kui ka Pärnumaal. Pärnumaa toidumeenet valiti lausa neljas kategoorias ning kokku laekus konkursile 76 toodet.

«See on uskumatult suur arv, mis näitab, et ettevõtted on samuti kohaliku toidukultuuri rikastamisest huvitatud ning näevad maitsete aastas head turundusvõimalust,» lisas minister.

«Loodame, et kõik piirkonnad suudavad luua enda jaoks erilise ja olulise traditsioonilise ürituse, mis toob ka pärast maitsete aasta lõppemist külastajaid piirkonna toitu uudistama,» ütles Maaeluministeeriumi Eesti toidu programmi projektijuht Kadi Raudsepp.

Eesti toidu piirkonna tiitli kandmiseks 2019. aastal saab taotluse esitada kuni 29. novembrini 2018. a. «Taotluses tuleb kirjeldada kava, kuidas aasta jooksul kavatsetakse oma piirkonna maitseid esile tõsta ja tutvustada,» märkis Raudsepp.

Taotleja võib olla nii kodanikuühendus, sihtasutus kui ka kohalik omavalitsus.

Taotlused vaatab läbi toiduvaldkonna ekspertidest koosnev hindamiskomisjon ning otsus tiitli omistamise kohta tehakse teatavaks hiljemalt 10. detsembril 2018. «Pidulik tiitli ja rändkahvli üleandmine ning 2019. aasta Eesti toidu uue piirkonna tutvustamine toimub 2019. aasta mai esimesel nädalavahetusel,» täpsustas Raudsepp. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles