Kümme asja, mida peaksid suutma öelda enne surma

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas suudad neid kümmet asja välja öelda?
Kas suudad neid kümmet asja välja öelda? Foto: SCANPIX

Portaal marcandangel.com on kirjutanud välja laused ja mõtted, mida iga inimene peaks suutma enne surma südamest öelda. Loe ja otsusta, kas Sa juba suudad?

«Ma järgisin oma südant ja sisetunnet»

Nagu Steve Jobs ütles: «Meie aeg on piiratud, ära raiska seda kellegi teise elu elamiseks. Ära jää teiste inimeste arvamustest kujunenud dogmade lõksu. Ära lase teiste arvamuste müral summutada su enda sisehäält ja intuitsiooni!»

See on sinu elu ja see elu on lühike. Ära aktsepteeri valesid otsuseid. Ära lase teistel endale puuri ümber panna. Proovi asju, mida tahad proovida. Järgi oma südant ja sisetunnet.

«Ma ütlesin, mida oli vaja öelda.»

Meie kõigi õlul istub nähtamatu valvekoer, mille on pere, sõbrad, kolleegid ja ühiskond viisakaks ja tubliks treeninud.  Alati pole aga vaja järgida valvekoera tarku ja arukaid nõuandeid. Ei ole soovitatav hakata suvaliselt kritiseerima ja käituma kui tola, kuid välja tuleb öelda asjad, mis sinu arvates vajavad väljaütlemist! Räägi tõtt. Oma tõtt.

«Ma tegin, mida oli vaja teha.»

Igal hommikul on meil kaks valikut: me kas kõmbime sihitult juba tuntud rada, teadmata, mis juhtuma hakkab ning reageerides sündmustele siis, kui need käes, või astume päevale vastu oma elu ise juhtides ja otsuseid tehes.

Suurim kingitus, mida edukad inimesed endale lubavad, on tegutsemine – reaalsed sammud sinnapoole, kuhu inimene jõuda tahab. Ei, see pole lihtne, kuid lõpus on palju kergem kannatada endale vajalike tegevuste distsipliini all, kui elada kahetsuse ja pettumusega oma unistuste ellu viimata jätmisest.

«Ma muutsin maailma.»

Selleks, et muuta maailma, piisab ka väikestest tegudest. Tegutse nõnda, et need muudaksid maailma. Sest usu – need muudavadki.

Elus saame seda, mida anname. Kui suudame kellegi elu mõjutada positiivsel moel, saame ka oma ellu positiivseid emotsioone. Tee midagi endast suuremat – midagi, mis aitaks kedagi õnnelikuks teha või vähem kannatama panna. Teistele heateo tegemine võib maailma muuta. Võib-olla mitte kogu maailma, aga kindlasti selle inimese maailma.

«Ma tean, mis on tõeline armastus.»

Meie suhted peavad olema valitud targalt. Mõttekam on olla üksi kui halva kaaslasega. Pole mõtet kiirustada, sest kui miski on määratud olema – siis varem või hiljem ka nii läheb. Nagu kõik südamega seotud asjad, on tõelise armastuse leidmine seotud maagilisusega. Pole juhuseid, kõik sünnib põhjusega. Armastus on ilus ja hindamatu. Ole avatud ja valmis ning sulle saab osaks tõeline armastus.

«Ma olen õnnelik ja tänulik.»

Õnnelik olemiseks on vaja väga vähe ning suur osa sellest sõltub meie enda mõtlemisest. Me ise otsustame, kuidas me end ja maailma enda ümber näeme. Vali oma «prillideks» õnn. Suur osa õnnest on tänulikkus asjade eest, mis meil on. Nagu Mick Jagger kord ütles: «Alati ei saa, mida tahad, aga kui proovid, siis võid saada, mida vajad!» Vaata ringi, hinda asju, mis sul praegu on. Paljudel inimestel pole nii vedanud.

«Ma olen enda üle uhke.»

Me oleme iseenda parimad sõbrad ja suurimad kriitikud. Hoolimata teiste arvamusest vaatab päeva lõpus peeglist vastu ikka meie oma nägu. Suhtumine sellesse näosse on pikas perspektiivis väga oluline.

Enese üle uhke olemine on tuntud ka kui tugev enesekindlus. Inimesed, kes on enda üle uhked, on elus kirglikud, tunnevad rahuldust ja on teistele heaks eeskujuks. Uhkus ei tähenda enda kiitmist. See on pigem nagu teadmine, et oled palju väärt. Samuti pole uhkus täiuslikkuse sünonüüm – keegi meist pole täiuslik –, vaid teadmine, et oled väärt olla armastatud.

«Ma olin iseenda parim variant.»

Keegi teine olemise püüdlused nurjuvad tavaliselt üsna ruttu ning need ei anna meile võimalust olla isikud, kes me tegelikult oleme. Tugevus, edu ja rahulolu tulevad enese nahas mugavalt olemisest.
Judy Garland ütles kunagi: «Ole alati pigem iseenda esimene versioon kui kellegi teise teine versioon!» Pole sellist asja, kui kellegi teise jalanõudes elamine. Ainukesed kingad, mida saad omada, on meie enda omad.

«Ma andestasin neile, kes tegid mulle haiget.»

Meile kõigile on elus vähemalt korra keegi haiget teinud – usaldus purunes, südamed piinlesid. Kuigi valu on normaalne, võib juhtuda, et me ei saa sellest üle. Tuletades endale läbielatut üha uuesti meelde, tekitame tegelikult ainult endale probleeme, millest suurim on õnnetu olek.

Samuti võib pikajaline viha purustada suhteid ning põhjustada raskusi töökaaslaste ja perekonnaga suhtlemisel. Võime sattuda viha ja valu ringi, mis suleb elu ilusa ja õnneliku poole uksed. Vimm on täiusliku õnne raiskamine. Andestamine on vangi vabaks laskmine ja avastamine, et see vang oled sa ise.

«Mul ei ole kahetsusi.»

See punkt on kõigi eelnenud üheksa punkti kulminatsioon....

Järgi om südant. Ole endaga aus. Vii oma unistused ellu. Ütle, mida vaja öelda. Ole teiste vastu aus. Paku abistavat kätt kannatajale. Armasta neid, kes on armastamist väärt. Hinda asju ja inimesi, kes on su ümber. Tähista oma väikesi võite. Õpi vigadest. Andesta. Lase lahti asjadest, mida sa ei saa muuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles