Nõuanded, kuidas pärast koolivaheaja lõppu laste tervist hoida

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aleksei Ivanov / PantherMedia / Scanpix

Sügisvaheaeg on seljataga ning lapsed taas kooli- ja lasteaiarütmi sisse elamas. Olgu tegemist soojamaareisilt naasmise või kodusest puhkamisrežiimilt ümberlülitamisega, muutus võib laste tervist mõjutada.

Kristiine Keskuse Euroapteegi proviisori Anastassia Izlatova aitab meelde tuletada, kuidas säilitada viirusterohkel ajal koolilaste tervis ning elurõõm.

1. Ükskõik milliselt puhkuselt, kuid eriti soojamaa reisidelt naastes tuleb nii ennast kui ka lapsi hoida temperatuuri vahetumise, külmade tuulte ja rõske ilma eest. Seega esimene reegel on riietada laps soojalt – pähe müts, kaela sall ning vihma korral niiskust hülgavad riided. 

2. Haiguste ennetamiseks võib jätkata või alustada immuunsüsteemi tugevdavate toidulisandite võtmist. Seega võiks kooli- ja lasteaia lapse vitamiinivajadust katta C- ja D-vitamiiniga ning punase päevakübara preparaatidega. Eriti tuleb vitamiinide ja mineraalide vajadus üle vaadata, kui ees ootab keerulisem ja kurnavam periood ning mil võiks valida kompleksvitamiine. 

3. Kolmas soovitus puudutab eluviise. Kuna erinevad viirused levivad kiiresti just saastunud pindade kaudu, siis on oluline kooli või lasteaeda naastes meelde tuletada korraliku kätepesu olulisust. Samuti tuleks lapsele võimaldada piisav ööuni - näiteks 7-13 aasta vanused lapsed peaksid magama öösel 9-11 tundi. Aktiivne liikumine ja tervislik toidulaud kuulugu aga mistahes aastaaja või vanuse juurde.

Kui lapsel avalduvad aga juba esimesed haigussümptomid, tuleb tegutseda kohe:

  • Köha puhul tuleks võtta rögalahtistit kas siirupi või tableti kujul. Samuti on hea abimees sinepiplaaster või määrida hingamisteede piirkonda eeterlike õlisid sisaldavate salvidega.
  • Ninakinnisuse puhul puhasta lapse nina mitu korda päevas regulaarselt meresoolalahusega. Samuti võiks küsida apteegist ninaspreisid, mis aitavad alandada turset ninas.
  • Kurguvalu puhul kasuta kurguspreid, mis sisaldab näiteks astelpajuõli ja saialille ekstrakti. See aitab leevendada ka kurgust tekkivat põletikku. Lisaks võib anda lapsele imemistablette, mis samuti aitavad kurku ravida.
  • Palaviku alandamiseks võiks kasutada paratsetamooli vastavalt siis kas siirupi või tablettidena. Võib anda ka nn gripiteed, mis sisaldab paratsetamooli.
  • Ükskõik millise haiguse või külmetussümptomite korral tuleks aga anda lapsele juua võimalikult palju vedelikku – teesid, vett, kuumi jooke.

Viimaks, aga olulise meeldetuletusena - juba esimeste haigussümptomitega tuleb laps jätta koolist või lasteaiast koju. Oluline on lasta lapsel puhata ja haigus korralikult välja ravida ning mitte nakatada ümbritsevaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles