Üks Euroopa mõjukamaid noori juhte, 24-aastane Kaarel Kotkas: sektorile annab väärtust kotkapilk (1)

Liisa Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarel Kotkas
Kaarel Kotkas Foto: Veriff

24-aastane Kaarel Kotkas on isikusamasuse teenust pakkuva Eesti idufirma Veriff juht. Kõigest kolme aastaga on ettevõte kaasanud miljoneid dollareid ning tegutseb kahes riigis.

Kaarel Kotkas kirjeldas intervjuus Liisa Aavikule oma teekonda ettevõtluseni, kuidas erinevad kogemused on teda elus edasi aidanud, milliseid juhtimisprintsiipe ta järgib ning millised on tema olulisemad väärtused ja põhimõtted elus.

Milline inimene sa enda arvates oled?

(Naerab.) Ma ise näen end sellise «vaga vesi, sügav põhi» inimesena. Sügavaks põhjaks on mu töövõime. Minu ümber on palju tarku ja andekaid inimesi, minu tugevuseks on töökus. Soovin olla oma laadilt rahulik ning oma ülesanded teha niivõrd hästi kui võimalik.

Hea juht on hooandja oma meeskonnale. Asjade toimimine eeldab ühiste eesmärkide nimel võitlemist. Kui on meid kõiki mõjutav missioon, siis hea juht on see, kes motiveerib, toetab ja vajadusel suunab.

Milline oli sinu lapsepõlv Emmastes?

(Naerab.) Mul oli lapsepõlv, mida ei vahetaks millegi vastu. Kasvasin üles Hiiumaal. Meil oli mitukümmend herefordi lehma, hobune, lambad ja muu täisvärk. Tänu sellele, et meri oli lähedal, sai ka purjetamisega tegeletud.

Kaarel Kotkas ja Janer Gorohhov
Kaarel Kotkas ja Janer Gorohhov Foto: Veriff

Tihtipeale saab ettevõtlushuvi alguse juba päris noorena. Kas ja kuidas sinu ettevõtlushuvi nooremana väljendus?

Suurim tänu töö eest on tulemuse nägemine. Ettevõtlushuvi tekkis nii, et tahtsin oma eesmärke täita ja lahendusi luua. Mäletan täpselt, kuidas mul oli soov saada endale omal ajal popp BMX jalgratas. Meil on ümberringi palju suvehiidlasi. Suvehiidlastel oli komme reedeti Hiiumaale tulla, terve laupäev muru niita ning kui nad pühapäeval muru niitmise lõpetasid, hakkasid tagasi Tallinnasse sõitma. Läksin suvehiidlaste uste taha ning ütlesin: «Mõelge, kui te tulete reedel tagasi, siis muru on juba niidetud.» Oskasin tollal seda ilmselt päris armsalt küsida ning sealt tulid esimesed projektid. Sain ka oma esimese BMX jalgratta. Suurim huvi oli ikkagi midagi ära teha ja näha töö tulemust. See on see, mis annab kõige rohkem hoogu juurde.

Rääkisid, et tegelesid purjetamisega. Millega sa praegu vabal ajal tegeled? Kas sul on Veriffi kõrvalt üldse vaba aega?

Eks ikka on. Minu jaoks on sport hästi tähtis. Kui viimasel ajal on tugevat tuult olnud, leiab mind merelt lohesurfamast. See on üks minu pinge maandamise viise. Muu osa vabast ajast kulub minu uudiste ja teadmiste omandamise «sõltuvusele». Mulle meeldib olla tehnoloogiavaldkonnas ja uurida, kuidas see välja näeb. Eks see vaba aeg seostub mul selle valdkonna teadustööde lugemisega. Ma naudin seda.

Kolisid oma purjetamishuvi tõttu Tallinna ja hakkasid käima Tallinna Reaalkoolis. Seal lõid kaaslastega õpilasfirma Sants. Saite 2014. aastal Eesti Parima Õpilasfirma võistlusel III koha. Mida õpilasfirma loomine sulle õpetas?

See õpetas mulle väga palju asju. Tollal sai esimene müügitöö tehtud ning õppisin, kui tähtis on meeskonnatöö. Õpilasfirma andis palju õppetunde. Enim tekitas ta julgust. See on päris tähtis ettevõtluses.

Olid aasta vahetusõpilasena Schleswigis. Milline on Schleswig?

Schleswig on hästi armas väikelinn Põhja-Saksamaal Taani piiri ääres. Vahetusaastale minnes oli üks mu naljakas motivatsioon minna Eesti kehvast kliimast ära. Purjelauda sõites tundsin, et tahan veel ja kuskile päikselisemasse kohta. Ma ei saanud väga kohavaliku osas kaasa rääkida ja sattusin Schleswigi. Seda kutsutakse Regen Hauptstadt des Deutschlands ehk Saksamaa vihmapealinnaks. Pärast tagasi tulles oli Eesti ilm nii ilus kui olla sai. Kihvt oli õppida, kuidas väikelinnas kõik naabrid omavahel tihedalt läbi käivad. Läksin vahetusaastale, et õppida uut keelt ja kultuuri tundma, kuid mul on kõige rohkem hea meel selle üle, et õppisin ennast tundma. See oli väga arendav aasta.

Kuidas see mõjutas sinu saksa keele oskust? Minu saksa keel on päris kehva ja kuulen, et sul on minu kõrva jaoks päris hea hääldus.

Kusjuures, ma ei osanud sinna minnes sõnakestki saksa keelt. Tahtsin teada, kui kiiresti saan saksa keele ära õppida. Ma tunnen end saksa keeles paremini kui inglise keeles. Tegin keskkooli lõpus hoopis saksa keele sertifikaadi. Inglise keel tuleb nii või naa. Saksa keel tundus põnevam. See on mõneti nagu teine emakeel.

Kaarel koos meeskonnaga
Kaarel koos meeskonnaga Foto: Veriff

Jõuame nüüd sinu praeguse põhitegevuse juurde, mis on Veriff. Kuidas see sündis?

Ma poleks kindlasti Veriffi juures, kui poleks varasemaid katsetusi alates muru niitmisest õpilasfirmadeni ja tarkvaraga seotud töödeni. See sündis heas mõttes sellest, et omal ajal võttis minuga ühendust Transferwise ning mulle anti kodutöö, milleks oligi isikusamasuse tuvastamise kontroll ja testimine. Sellesse valdkonda minnes ja testides tärkas ka väga suur huvi korraliku lahenduse loomise vastu. Tollal minu tulevik Transferwise’is ei jätkunud. Veriff pakub suurfirmadele ja suurklientidele enim väärtust, kui ta on sõltumatu. Olles sõltumatu näed ka erinevaid pahalasi tulemas igalt poolt ja suudad neist mitme sammu võrra ees olla. Ma arvan, et see oli armastus esimesest identimisest. Nägin, et sektorile annab väärtust kotkapilk.

Sa oled 24- aastane. Sul on ettevõte, mis on rahastusena kaasanud miljoneid dollareid. Oled Euroopa TOP25 mõjukaima noore juhi seas. Kuidas on sinu juhtimisoskusi mõjutanud õpingud Estonian Business Schoolis?

EBS-is õpitud tarkused aitavad näha kaugemale, millised on ettevõtte erinevad arengufaasid ning kuidas matemaatilise analüüsiga tulevikku ette näha. See annab võimaluse teha targemaid otsuseid.

Kui peaksid välja tooma mõningad olulisemad põhitõed, siis mis need oleks juhtimises? Milline on hea juht?

Hea juht on hooandja oma meeskonnale. Asjade toimimine eeldab ühiste eesmärkide nimel võitlemist. Kui on meid kõiki mõjutav missioon, siis hea juht on see, kes motiveerib, toetab ja vajadusel suunab.

Milline näeb välja sinu tavaline töönädal?

Esmaspäevad on tavaliselt plaanide ja eesmärkide paika sättimiseks. Esmaspäeva hommikuti kell kümme on terve meeskonna tervitus, kus tutvustame selle nädala plaane, eesmärke ja meiega ühinenud uusi inimesi. Nädala jooksul on palju kliendikohtumisi, töötamist erinevate meeskondadega ning värbamisi nii Eestis kui väljaspool. Reedeti on nädala kokkuvõtmine ning üritus, kus kõik saavad vabamas õhkkonnas uued näod ja nimed selgeks õppida, ühtsemaks saada. Päevad on hetkel paratamatult pikad.

Ja nädalavahetused?

Laupäeva teen endale tavaliselt vabaks. Pühapäeval hakkan nädala planeerimisega pihta. Siis saab uuesti vaadata, kuidas nädal välja näeb. Ideaalis üritan end laupäeviti välja lülitada, jooksma minna või kuskil looduses olla.

Rääkisid, et sulle on tähtis sport ning et veedad aega looduses. Aga kuidas sa veel üldse enda eest hoolitsed?

Kõige parem on enda eest hoolitseda tehes asju, mida sulle meeldib teha. Kui see on paigas, siis rohkemat polegi vaja.

Kui sul on pikad tööpäevad, siis kui palju sa magad?

Meil on nii Eesti kui ka USA tööpäev. Ega uni pole minu tugevaim külg olnud viimasel ajal. Arvasin, et Fitbitid aitavad mind motiveerida ja magan rohkem, aga tegelikult on demotiveeriv vaadata, kui vähe ma magan. Kui joosta Eesti ja USA ajatsooni vahel, siis unetunnid jäävad paratamatult viie tunni ringi.

Millised on sinu jaoks olulisimad põhimõtted ja väärtused elus?

Ma usaldan inimesi. Kui tunnen, et inimene on usaldamist väärt, siis see on minu jaoks suur väärtus. Teine osa on suhtumine. Kõik siin elus on õpitav, kui suhtumine seda toetab. Igas tegemises on õnne vaja, kuid õnnel on komme tulla inimeste juurde, kellel pole aega sellele lootma jääda

Mis on sinu edu saladus, millest inimene, kes sinu moodi olla soovib, saaks kinni hakata?

(Naerab ja ohkab.) Ma ise näen, et oleme alles nii algusjärgus. Peab leppima, et elus ei lähe kõik nii nagu oled planeerinud. Sellegipoolest pead alati unistama ja visualiseerima, kus sa tahad olla. Kui on plaan, kuidas asju teha, siis nii kui nii läheb midagi untsu. Kui plaani üldse pole, läheb kõik untsu. On tähtis unistada, kus sa tahaksid olla, ning teha sulle meeldivaid asju hingega ja nii hästi kui võimalik. Sellisel juhul on elul komme liigutada sind sinu soovide ja unistuste suunas. Tuleb tegeleda asjadega, mis sulle meeldivad, kuid arvestada, et sinna läheb palju energiat. Tulemused olenevad energiast, mis nende alla paned.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles