Mehed, movember on kohal! 5 kõige tähtsamat reeglit, mida järgida

Liisbet Saue
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Scanpix

Kätte on jõudnud Movember ehk meeste tervisele suunatud kampaaniakuu, mille eesmärk on vähendada meeste enneaegset suremust. Tervisele tähelepanu juhtimiseks kasvatavad mehed novembris vuntse.

Movembri eesmärk on 2030. aastaks vähendada meeste enneaegset suremust 25 protsenti. Enneaegse surma põhjusteks on sageli liiga hilja avastatud eesnäärme- või munandivähk. Movembri kampaania raames on 15 aasta jooksul kogutud vahenditega toetatud rohkem kui 1200 erinevat meeste tervisega tegelevat projekti üle kogu maailma. 

Kampaania keskendub neljale peamisele teemale: meheks olemine, eesnäärmevähk, munandivähk ja vaimne tervis ning suitsiidiennetus. 

Reegel number 1: võta enda jaoks aega

Võta aega, et olla mees. Suhtle oma sõpradega, veetke koos aega ja jagage muljeid. Rääkimine ning seltskond mõjuvad vaimsele tervisele hästi.

Reegel number 2: julge abi küsida, kui seda vajad

Kui teistel abi vaja läheb, võid sa küll sõprade ja tuttavate jaoks olemas olla, aga pead vajadusel julgema ka ise abi küsida! 70 protsenti meestest on öelnud, et sõbrad võivad nende toetusega arvestada. Sageli piisab lihtsalt sellest, et keegi kuulab su ära. Julge küsida!

Reegel number 3: ole numbritega kursis

Kui oled 50-aastane või vanem, oleks hea rääkida oma arstiga eesnäärmevähist ja teha PSA test. Kui tead, et sinu lähisugulastel on eesnäärmevähki esinenud, soovitatakse testida juba 45-aastaselt.

Reegel number 4: kontrolli ennast regulaarselt

Tee endale selgeks, milline olek on sinu munanditele normaalne ning kontrolli ennast regulaarselt. Kui miski ei tundu päris õige, pöördu arsti poole. Munandivähk on 15.-34. aastastel meestel Eestis kõige sagedamini esinev kasvaja.

Reegel number 5: liigu rohkem

Tegele asjadega, mis loovad hea enesetunde ja liigu rohkem. Mine tööle näiteks jalutades või jalgrattaga sõites või tule bussist paar peatust varem maha. 

Allikas: Märka meest!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles